Garnalen toch niet uit Birma

Consumentenorganisatie Goede Waar & co en het Burma Centrum Nederland (BCN) beschuldigen garnalenleverancier Heiploeg op basis van onbetrouwbare gegevens van het importeren van garnalen uit Birma. Dat blijkt uit gesprekken met betrokkenen.

BCN bracht eerder deze week een persbericht uit onder de titel `Hofleverancier supermarkten steunt Birmese dictators'. Uit onderzoek van Goede Waar & co zou zijn gebleken dat Heiploeg, leverancier van onder meer Albert Heijn, garnalen importeert uit Birma. Dat land staat wegens zijn militaire dictatuur internationale onder druk.

Het Burma Centrum zegt ,,geschokt'' te zijn en roept supermarkten op Heiploeg te boycotten. Het bericht van Goede Waar & co over Heiploeg spreekt over ,,foute garnalen in de supermarkten''.

Het onderzoek van Goede Waar & co blijkt te bestaan uit een drie maanden oud vraaggesprek met de kwaliteitsmanager van Heiploeg, Mark Nijhof. Die noemde Birma tijdens het interview – dat voornamelijk over andere zaken ging – als een van een aantal mogelijke importlanden. Nijhof zegt zich te herinneren dat Heiploeg in elk geval in 2001 nog uit Birma heeft geïmporteerd. Nijhof gaat bij Heiploeg niet over importen.

Volgens directeur Hendrik Nienhuis van Heiploeg is zijn bedrijf ongeveer negen maanden geleden gestopt met de invoer uit Birma, wegens de politieke situatie. Voor die tijd haalde het bedrijf ,,af en toe een container'' uit het land – 4 tot 5 procent van de totale garnalenproductie van Heiploeg. Het bedrijf kocht Birmese garnalen van andere bedrijven.

Onderzoeker Ton van Burgsteden van Goede Waar & co erkent dat het mogelijk is dat Heiploeg inmiddels niet meer uit Birma importeert. Coördinator Peter Ras van BCN zegt dat zijn organisatie voor het persbericht afging op het onderzoek van Goede Waar & co, een ,,gerenommeerde organisatie''. Hij heeft tevoren niet met Heiploeg gebeld. ,,Als Amnesty een rapport uitbrengt over de mensenrechten in Birma, ga ik ook niet met een Birmese generaal bellen.''

Sinds 2001 ontmoedigt de Nederlandse overheid de handel met Birma. Ook de Birmese oppositie, geleid door Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi, roept op geen zaken te doen met het land.

    • Elske Schouten