Een elitaire autoaffaire

In de schrale jaren vóór de Tweede Wereldoorlog verdiende Jan Frederik van Erven Dorens (1904-1994) fortuinen met het ontwerpen van grote landhuizen. De jonge architect leefde alsof hij de wereld aan zijn voeten had liggen. Op zijn twintigste reed hij al in een Bugatti en in 1938 tracteerde hij zichzelf op een Lagonda LG Drop Head Coupé, een luxe die slechts één andere Nederlandse autoliefhebber zich destijds kon permitteren.

Veel plezier van zijn peperdure Engelse sportwagen zou Van Erven Dorens niet hebben. Na de Duitse inval moest hij de Lagonda bij een bevriend garagehouder verbergen. Maar direct na de bevrijding raakte de architect zijn chique cabriolet alsnog kwijt, omdat de staf van prins Bernhard de auto vorderde. Korte tijd later werd de Britse veldmaarschalk Montgomery in de Lagonda langs duizenden juichende Amsterdammers gereden. Daarna zag Van Erven Dorens zijn auto nog slechts één keer terug. Twee militairen boden hem de bolide voor 5.000 gulden aan. Dat aanbod sloeg de architect af. Niet alleen was de Lagonda onherkenbaar afgeragd, ook had hij het geld niet meer om zijn eigen auto terug te kopen.

Wat is er sindsdien met de Lagonda gebeurd? Na ruim een halve eeuw ging regisseur Robin van Erven Dorens, een kleinzoon van de architect, op zoek naar het antwoord. Zijn speurtocht naar de auto van opa resulteerde in een onderhoudende documentaire. Een eerbetoon aan een intrigerend man, maar tegelijk, dankzij oude privé-opnames uit de jaren dertig en gesprekken met familieleden, een film die een opmerkelijk beeld geeft van het leven in de gegoede kringen vlak voor de oorlog. Terwijl de donderwolken boven Europa hingen, werd in het Gooi eind jaren dertig gefeest alsof er niets aan de hand was.

Robin van Erven Dorens maakte ook dankbaar gebruik van opnames die hij jaren geleden van zijn grootvader maakte. Sloffend door zijn prachtige villa, strak in de lens kijkend, en zelfs slapend becommentarieert de architect zonder een woord te zeggen de film over zijn leven. Een film die dankzij intensief, en helder weergegeven speurwerk een bevredigend einde krijgt. Want – oorlog of geen oorlog – de Lagonda van Jan Frederik van Erven Dorens blijkt een vieve 65-plusser te zijn!

Het uur van de wolf: Lagonda, NPS, Ned.3, 21.00-22.00u.

    • Arjen Ribbens