WAT DOEN DE KINDEREN

Kinderkunst bekijken

Iedereen herinnert zich wel de ramp in Enschede op 13 mei 2000. In juli van dat jaar begon kunstenares en creatief therapeut Dorien Boekhout een kunstproject voor kinderen die op een of andere manier betrokken waren bij de ramp. Het project heet Kudoco (kunst door samenwerking). Boekhouts bedoeling was kinderen te begeleiden door het maken van kunst. Er zijn onder meer boekwerken, gedichten en schilderijen gemaakt. Het project wordt afgesloten met een eindexpositie in Roombeek. De expositie is te zien t/m 17 mei. Informatiecentrum Roombeek, Schurinksweg 97, Enschede. Di tot en met vr van 12u tot 17u, zo van 13u tot 16u.

Kroonluchter ontwerpen

Bij Escher in het Paleis (het voormalige museum Lange Voorhout) hangen bijzondere Kroonluchters, zoals een spin, een zeepaardje en een schedel. Maar er ontbreekt er nog één voor het souterrain. Het museum is op zoek naar een nieuw ontwerp. Kinderen kunnen ideeën voor een ontwerp opdoen door te kijken naar het werk van Hans van Benthem en van M.C. Escher. Iedereen tot 16 jaar mag een eigen ontwerp inleveren, waaruit een winnend ontwerp zal worden gekozen dat ook wordt gemaakt. De beste onder de afgekeurde ontwerpen ontvangen een Escher-aandenken. Wie samen komt met een ouder familielid komt en tussen de 7 en 16 jaar oud is, betaalt de helft van de reguliere toegangsprijs.

Geopend van di t/m zo 11u tot 17u. Entree volw. €7,50. Kinderen 7 t/m 15 jaar €5 (t/m 9 mei €2,50). Kinderen t/m 6 jaar gratis. Escher in het Paleis, Lange Voorhout 74, 2514 EH Den Haag. Inl 070-4277730.

Op excursie gaan

Vereniging Natuurmonumenten houdt zaterdagmiddag 15 mei om 14 uur een excursie in het Voorsterbos bij Kraggenburg. Deze anderhalf uur durende excursie is speciaal voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Kinderen gaan zelf, onder leiding van de boswachter, onderzoeken welke waterdiertjes en plantjes in een poel leven. De boswachter vertrekt vanaf de parkeerplaats van kampeerterrein De Stiente, Kraggenburgerweg 21 in Kraggenburg. Voor de excursie geldt dat aanmelding vooraf noodzakelijk is. Men kan daarvoor bellen met Bezoekerscentrum De Wieden in St. Jansklooster 0527-24 66 44 (dinsdag t/m zondag van 10-17 uur).

Deelname kost voor leden van Natuurmonumenten €3 niet-leden €5.

Kiezen uit kinderwijzer

Het Recreatieschap Drenthe heeft de brochure Drenthe4Kids! uitgegeven. Hierin staat informatie over kinderfietsroutes, wandelmogelijkheden. Over zwemmen, skaten, paardrijden, een survialtocht of een dagje Dierentuin in Emmen. Nieuw is het houten pad van Theodoor in de buurt van Orvelte.

De brochure gratis verkrijgbar bij VVV's in Drenthe. Of www.Drenthe4kids.nl

Eten in de Oudheid

De tentoonstelling Aan tafel is verlengd tot en met 16 mei. Naast de tentoonstelling die antwoord geeft op vragen over eten en drinken in de Oudheid, zijn er workshops voor kinderen georganiseerd. Aan tafel toont hoe in het oude Egypte, Griekenland en de Romeinse wereld voedsel werd geproduceerd, hoe het aan de man werd gebracht, hoe en door wie het werd bereid en wie nu uiteindelijk wat at. Op vrijdag 7 mei om 15u krijgen kinderen van 6 tot 12 jaar eerst een rondleiding en daarna kunnen ze zelf aan de slag gaan met papier, schaar en lijm. De workshop kost €4. En zondag 16 mei om 15u is er een interactieve rondleiding voor kinderen tot 10 jaar. Zij gaan op stap met een boer een bakker en een kok. Deze workshop kost €3.

Allard Pierson museum, Oude Turfmarkt 127, 1012 GC Amsterdam. Geopend: di-vr 10u-17u za en zo 13-17. Voor de workshops svp reserveren. www.uba.uva.nl/apm

Prins Bajaja zien

Zondag 9 mei is de première van de muzikale vertelling Prins Bajaja van theatergroep Venster in Den Bosch. Prins Bajaja denkt dat hij zomaar koning kan worden, alleen maar omdat hij een prins is. Maar zo eenvoudig gaat dat niet: de prins komt in een vreemd land terecht. Daar ontdekt hij hoe belangrijk andere mensen voor hem kunnen zijn.

VEn wanneer mooie prinsessen worden bedreigd door een draak voelt hij wat het is om ergens voor te vechten. Speciaal voor dit sprookje van de Tsjechische Bozena Nemcova en bewerkt door Maria Fonken heeft de Tsjechische componist Vaclav Trojan een compositie gemaakt voor gitaar, viool en accordeon die het verhaal op muzikale wijze verteld.

Prins Bajaja 9 mei 14u. Theater Bis, Triniteitstraat 19, Den Bosch. Reserveren telnr. 073-6131363. Kaartjes €5.

Handelen met Romeinen

Nog tot november 2004 staat het Bijbels Openluchtmuseum in het teken van de Romeinen. Er is speciaal daarvoor een Cardo gebouwd dat is de belangrijkste straat in een `Romeins winkelgebied'. Tussen de galerijen met zuilen en marktkramen brachten handelaren uit alle windstreken hun goederen aan de man.

Kinderen mogen gewapend met een Romeinse koffer met inhoud op pad en aan de hand van een landkaart onderweg opdrachten maken en het Museumpark verkennen.

Dagelijks geopend 9u tot 17u30. Entree: volwassenen €8,50 kinderen €4,50. Bijbels Openluchtmuseum, profetenlaan 9, Heilig landstichting (bij Nijmegen). Inl 024-3823110 of www.bijbelsopenluchtmuseum.nl

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Of mailen: agenda@nrc.nl