Waarom? Daarom!

Een flesje wijn als relatiegeschenk? Hopeloos ouderwets. Een moderne promogift is een radio met zuignapjes of een transparante handtas.

FM Radio Acapulco is leverbaar in blauw, rood, groen en oranje en is ,,ideaal om in het zand of gras te steken'' volgens de fabrikant. Wie plant er in hemelsnaam een radio? Het kan nog gekker: zie Iris, nee geen bloembol of aanbiddelijke beeldhouwster, maar een tafelklok met alarmfunctie. ,,Display binnen de iris wordt groter als de voetjes verder uit elkaar staan.'' Fijn om te weten, al is de vraag wat er gebeurt wanneer de voetjes strak tegen elkaar staan. Rolt Iris dan van tafel?

Acapulco en Iris zijn zogeheten `relatiegeschenken' – tegenwoordig promogifts genoemd – voorwerpen die men cadeau geeft aan een relatie, meestal een zakenrelatie. Denk aan mij, is de dieperliggende boodschap, wanneer je weer een opdracht hebt te vergeven. Dus geeft een gisse zakenman een iets gissere zakenvrouw die lollige Bubble-radio, met zuignapjes als voetjes, en zegt er triomfantelijk grijnzend bij dat zij het geschenk op elk glad oppervlak kan plakken. Een seconde later strompelt hij haar kantoor uit, de zuigradio stevig op zijn kaalgeschoren schedel geplakt. Volgende keer toch maar weer een koffiebeker, bromt hij, of een half flesje wijn van fijne kwaliteit.

Het is moeilijk niet weg te dromen tijdens het doornemen van de Noviteiten Voorjaars Catalogus 2004 van de firma PasCo. Aan wie zou u bijvoorbeeld die Pedometer durven geven? Opmerkelijk is ook de aanwezigheid van de TT, ofwel de Transparante Tas, die maar liefst 43 bij 31 centimeter meet. Ideaal voor kiene straat- en strandrovers, om maar te zwijgen over trein-, tram- en busrovers.

Leerzaam is de PasCo-catalogus overigens wel, zeker voor alleswillenweters. Uren peinsde ik over de keur aan kekke petjes, tegenwoordig caps genoemd, en de bijbehorende tantalische informatie. Wat te denken van ,,voorzijde en klep in brushed katoen, achterpanels in mesh. Sluiting: plastic buckle''. Dat moet een andere gesp zijn dan die ,,buckle met grommet''. Grommet? Oef, dat zoeken we op.

Bijzonder handig oogt de Decision-maker, een metalen apparaatje dat besluiten neemt. In het Engels, vanzelfsprekend. Plots rinkelt de telefoon, de directeur schrikt wakker en neemt op met ,,ja, wat is er?'' Er hangt een wanhopige meneer aan de lijn, hij wil weten wat een grommet is. Wat moet hij nou zeggen? ,,Wacht even Duifje, hoeveel wil hij er hebben?'' Maar meneer, die andere meneer wil uitleg over wat het is, niet hoeveel. ,,Even op de Decision-maker kijken, momentje.'' Met zijn hagelnieuwe `multi-tool', gekregen van zijn tandarts, mept hij op de besluitennemer die hij van zijn psychiater heeft gekregen. Het apparaat wijst `Give Up' aan. ,,Duifje-lief, noteer het telefoonnummer, plus de naam en het adres van die meneer en zeg maar dat hij van ons hoort. Oké? Doei-doei.'' Zuchtend knijpt de directeur in de Anti-Stress-Ball, een presentje van een cateringbedrijf, en staart naar de zwarte karabijnhanger die zijn huisarts had gekregen.

Raadselachtig is de Funny Siliconen Call-sensor die naar de naam Star luistert. Leverbaar in blauw, groen en oranje. Het ding kan ,,in meerdere posities worden gebogen. Licht op zodra uw mobiele telefoon afgaat.'' Waarom? Daarom! Er is niets mis met oplichten, denk aan de helaas in ons land zeldzaam geworden glimwormen en vuurvliegjes. Onlangs ontstond ophef over lichtgevende, genetisch gemanipuleerde visjes. Storm in een aquarium.

Op Goede Vrijdag kwam mijn achtjarige achternichtje logeren. Zij had een fles Esbjaerg vodka bij zich, een in Leeuwarden gestookt relatiegeschenk van haar ouders. De fles bleef onaangeroerd in het keukenkastje, maar de gadget die om de hals hing stond 's avonds op haar nachtkastje te pronk. Een plastic ijsblokje, gevuld met te bevriezen gel en een tien uren brandend lampje.

Zie www.pasco.nl en www.straverspromotions.com

    • Peter Yvon de Vries