VOORKEUR REGIO

ALMERE

Situaties Almere

Sinds 1998 nodigt Museum De Paviljoens kunstenaars uit om met de bewoners van Almere samen een kunstproject te ontwikkelen waarbij de identiteit van de bewoners en/of de plek centraal staat. Op de tentoonstelling `Situaties/Almere' zijn diverse van deze interactieve projecten – van Joke Robaard, Annaleen Louwes, Vanessa Hudig en Yeb Wiersma – bijeengebracht.

ALKMAARDemonenHet Nationale Toneel brengt aan van Lars Nórens variaties op Albees Wie is er bang voor Virginia Woolf? Een echtpaar houdt het huwelijk gaande met permanente ruzie en treiterij. De buren dienen als toeschouwers, als boksbal enw orden uiteindleijk ook aangestoken. Dit psychologisch drama geeft de acteurs de ruimte om veel uit de kast te halen. Voor u schitteren: Gijs Scholten van Aschat,Arian Schluter, Marie-Louise Stheins en Roef Ragas.

7 mei Alkmaar De Vest. Inl 072-5127344 of www.nationaletoneel.nl

CASTRICUM

Vogelschetsen

In bezoekerscentrum De Hoep bij Castricum is een tentoonstelling ingericht met schetsen en etsen van vogels door beeldend kunstenaar Dirk Moerbeek. Speciaal voor de belangrijke publicatie van Verklarend etymologisch woordenboek van de Nederlandse vogelnamen door Klaas J. Eigenhuis (ISBN 90-808433-1-8) ontwierp Moerbeek een vogel-alfabet. Bij de `A' tekende hij een aalscholver die op een meerpaal zijn vleugels droogt; de `P' is versierd met kleine pimpelmezen. Ook zijn er de vogelschetsen te zien die Moerbeek in het veld maakte. Opmerkelijk is zijn losse stijl, waarin hij elke vogel scherp typeert.

Bezoekerscentrum De Hoep, Johannesweg 2, Castricum. Inl 0251-661074. Boekuitgave door Dutch Birding Association, Amsterdam. www.dutchbirding.nl.

DEN HAAGn

Crossing Border

Crossing Border presenteert 13 mei (12u30) het programma `BorderKitchen' met als gasten het Amerikaanse schrijversechtpaar Paul Auster en Siri Hustvedt. s' Avonds wordt het programma voortgezet in het Stella Theater met een aantal schrijvers uit Nederland en België en muziekoptredens. Koninklijke Schouwburg, Korte Voorhout 3. Inl 0900-3456789 & www.crossingborder.nl. Res 070-3462355.

LEIDEN

Muziekfestival

Op de zaterdagen 8 en 15 mei wordt van 12 tot 16u30 in de Leidse binnenstad op 36 locaties een groot muziekfestival gehouden. De muziek van 70 ensembles en musici is zeer gevarieerd: van smartlappen en jazz tot experimenteel en klassiek.

Gratis progammaboekje bij VVV Leiden en Hortus Botanicus.

Omstanders

Twee vrouwen (gespeeld door Ria Eimers en Carla Mulder) vlijen zich neer op het gras aan de oever van de rivier, waarin zij een man (Joep Onderdelinden) zien verdrinken. In plaats van hem te redden, verzoeken ze hem zijn allerlaatste flits te beschrijven. In razende vaart somt hij allerlei beelden op. Omstanders van Toon Tellegen is meer lyrisch proza dan toneel, maar daarom niet minder mooi.

12, 13 mei Lak Theater, 071-5124890

UTRECHT

Ruslui

De tentoonstelling Nederlanders en hun kerk in Sint-Petersburg gaat over de Nederlanders die in het begin van de 18de eeuw op uitnodiging van tsaar Peter de Grote naar Rusland waren gekomen voor de opbouw van de nieuwe stad Sint-Petersburg. Een grote groep, de zogenaamde Ruslui kwam uit Vriezenveen. De Ruslui vormden een hechte gemeenschap, met eigen winkels en een eigen kerk. Deze Nederlands hervormde kerk (het gebouw is na de Russische revolutie onteigend) vormt het middelpunt van de expositie over de geschiedenis van de Ruslui in Sint-Petersburg.

`Nederlanders en hun kerk in Sint-Petersburg. Herinneringen aan avonturiers', t/m 11 juli in Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38, Utrecht. Di t/m vrij 10-17 u, za en zo 11-17 u. Inl www.catharijneconvent.nl

Romeo en Julia

Het is een gevaarlijke vondst geweest van regiseur Ola Mafaalani om een van Shakespeares bekendste, romantische tragedies, Romeo en Julia, te combineren met dans. En dan nog wel de tango. Veel van de aloude traditie, onder meer de balkonscène, is verloren gegaan in deze versie van Toneelgroep Amsterdam. Maar wat behouden bleeft aan intensiteit van acteurs en dansers is prachtig. Veel abstracte beelden die een spannend verhaal vertellen over een gedoemde, onmogelijke liefde. Met acteur Pierre Bokma en Braziliaanse danseres Christiane Palha.

11, 12 mei Stadsschouwburg. Inl 030-2302023.

Lezing Levinas

Alain Finkielkraut spreekt 13 mei (20u) over Levinas et l'autre. Ihkv het programma `Franse denkers van 1950 tot nu'. Senaatszaal van het Academiegebouw, Domplein 29. Inl/res 030-2532436 & www.sg.uu.nl

Frans Brüggen

Frans Brüggen dirigeert 15 mei 20u15 in Muziekcentrum Vredenburg het Radio Kamerorkest in een gevarieerd proggramma: de symfonie nr 49 `La passione' van Haydn, de Bach-cantate Ich habe genug, gezongen door Klaus Mertens, en de symfonie nr 5 `Reformatie' van Mendelssohn.

Res 030-2314544.

Situaties/Almere. Museum De Paviljoens, Odeonstraat 3, Almere. T/m 4 juli, wo t/m zo 12-17u, do en vr 12-21u. Inl: 036-5450400 of www.depaviljoens.nl