Vlucht dictator Adzjarië voorkomt een `bloedbad'

Het hoog opgelopen conflict tussen Georgië en de opstandige deelrepubliek Adzjarië is vannacht beslist: de Adzjarische dictator Aslan Abasjidze is na een dag van protestbetogingen tegen zijn regime naar Rusland gevlucht. Daarmee is het gevaar van ,,een bloedbad'' – de term is van de Georgische president Michail Saakasjvili – geweken.

Abasjidze vloog vannacht van de Adzjarische hoofdstad Batoemi naar Moskou, met de chef van de Russische Veiligheidsraad, die naar Batoemi was gegaan om te bemiddelen in het conflict tussen Abasjidze en de Georgische regering van president Saakasjvili. Eerder op de dag was duidelijk geworden dat hij steeds minder aanhang had in eigen land. In Batoemi demonstreerden duizenden Adzjariërs tegen hem; zijn eigen aanhang nam snel de benen; de politie liep over naar de betogers en de milities van Abasjidze die langs de grens met Georgië lagen trokken zich terug. Vervolgens liet ook plaatsvervangend politiechef Elguja Dzjintsjaradze, bijgenaamd Rambo, Abasjidze in de steek.

Weliswaar zei laat in de middag Abasjidze's woordvoerder dat tienduizend gewapende aanhangers van Abasjidze uit de bergen op weg waren naar naar Batoemi, maar die zijn daar nooit aangekomen. Eerder had Georgië troepen langs de grens samengetrokken en bij monde van de procureur-generaal gewaarschuwd dat Abasjidze de keus had ,,tussen het lot van Edoeard Sjevardnadze en dat van Nicolae Ceausescu''. De eerste werd in november vorig jaar als president van Georgië afgezet maar verder ongemoeid gelaten, de tweede werd in 1989 in Roemenië geëxecuteerd. Saakasjvili bood Abasjidze een vrijgeleide aan. Uiteindelijk koos Abasjidze – die mijnen had laten leggen in de haven van Batoemi, langs de grens met Georgië en bij olie-opslagplaatsen – voor een vlucht naar Rusland.

President Saakasjvili toog onmiddellijk naar Batoemi. ,,Jullie zijn een heldhaftig volk'', zo hield hij de Adzjariërs voor. ,,Vandaag is een nieuw tijdperk begonnen. Ik feliciteer iedereen met deze overwinning, met het begin van de Georgische eenwording. Georgië zal weer verenigd zijn. Niemand kan de wil van het volk weerstaan'', zo hield hij de juichende Adzjariërs voor. Hij omschreef Abasjidze als ,,een echte dictator, een soort mini-Saddam Hussein''. ,,Maar de mensen zijn de straat opgegaan en de mensen hebben hem vernietigd. Dat is de kracht van de democratie.'' Saakasjvili werd uitbundig toegejuicht toen hij zich in Batoemi liet zien.

PORTRET ABASJIDZE: pagina 5