Verzekeraar zegt polis van Ahold op

Ahold riskeert zijn aansprakelijkheidsverzekering voor bestuurders bij de Amerikaanse dochter US Foodservice te verliezen. De verzekeraar eist ontbinding van de polis omdat Ahold zou hebben gelogen.

Dat blijkt uit het jaarverslag van Ahold over 2003 dat vanmorgen is gepubliceerd. Ahold heeft vier jaar geleden, tegelijk met de overname van de Amerikaanse cateringdochter US Foodservice, een aansprakelijkheidsverzekerering voor zijn bestuurders van de dochteronderneming afgesloten met een dekking van 100 miljoen dollar. Bij US Foodservice kwam vorig jaar een grote fraude aan het licht waardoor Ahold in financiële problemen kwam. Verzekeraar AIG heeft Ahold gedagvaard voor de rechtbank van Haarlem om de polis te kunnen ontbinden. Het supermarktconcern is voornemens zich ,,krachtig te verzetten'' tegen de beschuldigingen van AIG.

Als de verzekeraar in het gelijk wordt gesteld, vervallen alle aanspraken van bestuurders van US Foodservice tussen 2000 en 2006. Het was vanmorgen nog onduidelijk wie dan voor claims zal moeten opdraaien, de bestuurders of het concern. Er lopen op dit moment diverse rechtszaken van beleggers die geld eisen.

De beloning van de nieuwe topman A. Moberg van Ahold kwam vorig jaar uit op 3.009.000 euro. Moberg kreeg de beloning voor acht maanden werk. Zijn basissalaris bedroeg ruwweg eenderde van de totale beloning. De bonus over 2003 komt uit op 1,79 miljoen.

Financieel directeur Ryöppönen heeft zijn gegagarandeerde bonus behouden. Moberg zag vorig jaar af van zijn gegarandeerde bonus na een storm van kritiek van aandeelhouders en een boycot van de Albert Heijn door boze klanten. Ryöppönens totale salaris kwam uit op ruim 1 miljoen, eenderde van dat van Moberg.

Voormalig president-commissaris H. de Ruiter kreeg een vergoeding van 2 ton voor de maanden dat hij tijdelijk topman was na het plotselinge vertrek van C. van der Hoeven. Tijdelijk financieel bestuurder D. Eustace verdiende 1,72 miljoen en gedelegeerd commissaris B. Tobin verdiende ruim 1 miljoen bij US Foodservice.

Commissaris J. Hommen, die financieel directeur is bij Philips, was vorig jaar ook als adviseur aan Ahold verbonden. Hij kreeg 13.000 euro voor adviezen aan de raad van commissarissen van Ahold.

Ahold maakte vanochtend ook bekend dat er twee nieuwe commissarissen zijn aangetrokken. Het gaat om twee bestuurders uit de olie-industrie: de in de VS woonachtige Nederlander René Dahan (ex-Exxon) en de bij Shell werkzame Karen de Segundo.