Vakbond eist onderzoek in jeugdgevangenis

Minister Donner van Justitie moet een onafhankelijk onderzoek laten doen naar `misstanden' in jeugdgevangenis Den Engh in Den Dolder. Dat eist vakbondsbestuurder G. Boggia van de Abvakabo FNV. Al sinds 1999 bereiken de vakbond klachten van personeel van de jeugdgevangenis, waar ongeveer 184 jongens tussen de 13 en 23 jaar zitten, waaronder een groot aantal veelplegers uit de grote steden. Medewerkers spreken van een intimiderende werksfeer, waarin angst en wantrouwen de boventoon voeren. Vorige week drong ook de Tweede Kamer na publicaties in diverse kranten bij de minister aan op een extern onderzoek. Donner sprak toen nog van `gerecycelde roddels' en `aantijgingen zonder substantie'. Wel heeft hij de instelling gevraagd om een reactie op de kritiek van de medewerkers. Volgens een woordvoerder van justitie ligt het in de de rede dat Donner nu wel een onderzoek laat uitvoeren naar de instelling.