Twijfel stemcomputers

Ierland zal bij de Europese verkiezingen volgende maand geen gebruik maken van Nederlandse stemcomputers. De Ierse regering heeft dit besloten nadat een onafhankelijke commissie had geoordeeld ,,niet in de positie te zijn om het gekozen systeem aan te raden''.

De oppositie in Ierland betwijfelt de betrouwbaarheid van de stemcomputer, waarop premier Ahern besloot om een onafhankelijke commissie onderzoek te laten doen. Woordvoerder Steentjes van de Nederlandse Apparatenfabriek (NEDAP) in Groenlo, waar de stemmachines worden gemaakt, zegt dat deze commissie ,,gewoon te weinig tijd heeft gehad'' om een conclusie te trekken. Hij wijst er op dat NEDAP reeds meer dan 7.000 apparaten aan de Ierse overheid heeft geleverd, die bij tests in 2002 goed werkten. ,,Het Ierse systeem is wel wat ingewikkelder dan het Nederlandse, daarom zijn de machines niet te vergelijken'', aldus Steentjes. Bij NEDAP denkt men eerder aan ,,een soort machinevrees'' die vooral ontstond na de aankondiging dat bij de komende verkiezingen massaal op de computer zou worden overgegaan. Minister De Graaf heeft op Kamervragen geantwoord dat de stemmachines betrouwbaar zijn.