Toerist komt om in Spanje

Zeker een, en mogelijk drie Nederlandse toeristen zijn afgelopen nacht om het leven gekomen tijdens een wandelexcursie door de Sierra Nevada. De slachtoffers maken deel uit van een groep van negen oudere Nederlandse toeristen die onder leiding van een gids op weg waren naar de Mulhacén, de hoogste top van de bergketen. Daarbij zouden zij een waarschuwing van de Spaanse Guardia Civil voor de slechte omstandigheden in de wind hebben geslagen, zo meldde vanochtend het radiostation Cadena SER.

Volgens de radio werd gisteravond om negen uur een gespecialiseerd reddingsteam van de Guardia Civil door de parkwachters van de Sierra Nevada gewaarschuwd dat de groep was zoekgeraakt. Het gaat hierbij om een groep oudere Nederlandse wandelaars die onder leiding van een gids van het Haagse wandelreisbureau Intertrek een tocht maakte door de Sierra Nevada. Daarbij werd de hoogste zone van het gebergte aangedaan ten noorden van het dorp Trevélez richting de Mulhacén-top van bijna 3,5 kilometer hoogte. Dit gebied is door de zware sneeuwval van de afgelopen weken moeilijk toegankelijk geraakt. In de nacht dalen de temperaturen tot vijf graden onder het vriespunt.

Het reddingsteam slaagde er in om acht van de toeristen vanochtend vroeg onder te brengen in een berghut. Onder hen bevond zich een dode man en een zwaar gewonde vrouw. Volgens de Spaanse radio bevindt dit slachtoffer zich in een coma. De overige zes vrouwen zijn ongedeerd. Volgens de Spaanse radio zouden zij tegenover de Guardia Civil hebben verklaard dat twee vrouwelijke slachtoffers zouden zijn achtergelaten in de bergen. De consulaire afdeling van de Nederlandse ambassade kon dit vanochtend niet bevestigen.

Omdat helikopters vanwege de weersomstandigheden niet ingezet kunnen worden, zou getracht worden de groep vandaag te voet terug te brengen naar het lager gelegen bergdorp Capileira. Een tweede reddingsteam vertrok vanochtend om te helpen zoeken naar de twee nog vermiste personen.