Schröder roept op tot bankfusies

Bondskanselier Schröder heeft de banken in Duitsland aangespoord op korte termijn onderling fusies aan te gaan. De vorming van een Duitse kampioen moet voorkomen dat een of meerdere bedrijven in buitenlandse handen valt.

,,We kunnen met de consolidatie niet meer wachten'', zei Schröder gisteren in Frankfurt op de jaarvergadering van de Spaarbanken. ,,We moeten dit jaar, liefst nog in de eerste helft van het jaar, op gang komen.'' De kanselier onderstreepte dat fusies niet het domein zijn van politici maar van het management. Dat weerhield hem er niet van dat management op de korrel te nemen. ,,Anderen in Europa zijn eerder met hun huiswerk begonnen.''

De Duitse bankwereld staat te boek als hopeloos versnipperd. Het kleinste segment van de markt is in handen van vier grotere spelers: Deutsche Bank, Commerzbank, Hypovereinsbank en Allianz-dochter Dresdner. De rest van de markt is verdeeld tussen elf Landesbanken, deels eigendom van deelstaten, en duizenden Sparkassen, eigendom van gemeenten. Over de Landesbanken zei Schröder dat drie grote instellingen eigenlijk voldoende zijn.

De banken hebben een verhoudingsgewijs lage beurswaarde en gelden daarom als aantrekkelijke prooi. Begin dit jaar heeft marktleider Deutsche Bank gesprekken gevoerd met de Amerikaanse Citigroup. Over Commerzbank en Hypovereinsbank gaan met grote regelmaat fusiegeruchten.

Politici, maar ook ondernemers en bankiers hebben al vaker een pleidooi gehouden voor een `Duitse oplossing'.

[Vervolg banken:pagina 17]

banken

Trichet: bijval voor Schröder

[Vervolg van pagina 15]

Het zou gunstig zijn voor het Duitse bedrijfsleven als op zijn minst één grote speler op de wereldmarkt in Duitse handen blijft. ,,We hebben behoefte aan een instituut dat vanuit Duitsland wereldwijd kan opereren en in de concurrentie met Amerikaanse en Aziatische banken kan overleven'', zei Schröder. Daarnaast zou een tweede Duits instituut op zijn minst op Europese schaal een belangrijke rol moeten spelen.

Schröder kreeg gisteren indirect steun van president-directeur van de Europese Centrale Bank, Jean-Claude Trichet. ,,Een aantal landen in de Europese Unie heeft nog steeds een overcapaciteit in het bankenstelsel die stapsgewijs verminderd moet worden'', zei de kanselier in Frankfurt.

De Financial Times Deutschland (FTD) meldde vanochtend dat Deutsche Bank een belang zou willen nemen in de Postbank. Moederbedrijf Deutsche Post wil het bedrijf 21 juni naar de beurs brengen. Berichten dat Deutsche voor die tijd nog een belang zou nemen in het bedrijf werden door Deutsche Post vanochtend als ,,zuiver speculatief'' van de hand gewezen.

Op dit moment voeren Deutsche Bank en Deutsche Post geen gesprekken over de Postbank, aldus bestuursvoorzitter Zumwinkel van Deutsche Post vanochtend op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Volgens de krant, die zich beroept op anonieme bronnen, zou Deutsche Bank zowel bij Postbank als bij de Duitser overheid schriftelijk haar interesse hebben laten blijken. De Duitse federale overheid is indirect grootaandeelhouder bij Deutsche Post.

    • Michel Kerres