Schilderij van Picasso wordt duurste ooit

Een schilderij van Pablo Picasso uit 1905 is gisteren bij het veilinghuis Sotheby's in New York voor een recordbedrag geveild. Het doek Jongen met een pijp leverde 104 miljoen dollar (ruim 85 miljoen euro) op.

Daarmee is het nu het duurste schilderij dat ooit op een veiling werd verkocht. Tot nu toe voerde Portret van dokter Gachet van Vincent van Gogh de ranglijst van duurste kunstwerken aan. Dat werd in 1990 afgehamerd op 82,5 miljoen dollar. Het hoogste bedrag dat tot woensdagavond voor een Picasso was betaald, was 55 miljoen dollar.

Sotheby's had het werk vooraf ingeschat op ruim zeventig miljoen dollar. Dat bedrag werd tijdens de veiling snel gehaald doordat een zestal geïnteresseerden tegen elkaar op bood. Bij de grens van 79 miljoen dollar bleven twee bieders over die de prijs opdreven tot 93 miljoen euro. Daarbij komen nog een koperstoeslag en aanvullende kosten. Het definitieve bod werd telefonisch gedaan. De koper wenst anoniem te blijven.

Picasso schilderde Jongen met een pijp toen hij 24 was, kort nadat hij zich in Parijs had gevestigd. De jongeman die met een pijp in zijn linkerhand is afgebeeld, was een buurtbewoner die regelmatig in Picasso's studio in Montmartre kwam. Het is een van de mooiste werken uit Picasso's zogenaamde `roze' periode (1904-1906) en het enige doek uit die tijd dat zich nog in particuliere handen bevond. Het werk is volgens experts in zeer goede condititie.

De voormalige Amerikaanse ambassadeur in Londen, John Hay Whitney, kocht het schilderij in 1950 voor dertigduizend dollar. Zijn weduwe Betsey Whitney richtte bij zijn dood in 1982 de filantropische stichting Greentree op, die het doek nu ter veiling aanbood. Tijdens de veiling werden nog 43 schilderijen van de stichting verkocht. Daaronder waren werken van Manet, Degas en Monet. De totale opbrengst van de veiling was bijna 190 miljoen dollar (ruim 156 miljoen euro).