Rato: dure olie schaadt herstel van economie

De dure olie kan schade berokkenen aan het herstel van de wereldeconomie. Dit zei de nieuwe topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Spanjaard Rodrigo Rato, gisteren.

Volgens Rato, die gisteren officieel werd benoemd tot IMF-directeur, zijn de verwachtingen van het fonds voor de economische groei gebaseerd op een olieprijs van gemiddeld 30 dollar per vat. Als de olie twaalf maanden lang 5 dollar meer kost kan dat 0,3 procentpunt afschaven van de economische groei, aldus de voormalig minister van Financiën van Spanje. ,,De olieprijs is een strategische waarde voor de wereldeconomie'', zei Rato, die eraan toevoegde dat een hoge olieprijs inflatiedruk kan veroorzaken in de landen die olie importeren. Rato zei echter verder dat er van zulke druk nog geen sprake is.

Rato is niet de enige die zich zorgen maakt over de olieprijs. Alan Greenspan, de machtige centralebankier uit de Verenigde Staten, waarschuwde vorige week al dat de `dramatische stijging' van de olieprijs op de lange termijn invloed zal hebben op de Amerikaanse economie. Eerder deze week zei het Internationale Energie Agentschap (IEA) dat de werkloosheid en begrotingsproblemen in de westerse landen deels door de dure olie worden veroorzaakt.

De olieprijs blijft intussen verder stijgen en staat al enige tijd boven de 30 dollar die het IMF gebruikt. Vanmorgen kostte een vat Brent-olie uit de Noordzee 37,70 dollar, een dollar meer dan de 36,72 dollar waarmee de termijnmarkt in Londen gisteren afsloot. In New York steeg de prijs van de Amerikaanse olie West-Texas Intermediate 21 cent naar 39,78 dollar. De algemene verwachting van deskundigen en oliehandelaren is dat de prijs door de grens van 40 dollar zal breken.

Een belangrijke oorzaak voor de stijging is het tekort aan raffinagecapaciteit in de Verenigde Staten waardoor het land, 's werelds grootste olieverbruiker, onvoldoende benzine kan produceren en moet opkopen op de internationale markt waardoor de prijs stijgt. Komende maand begint het zomerseizoen en gaan de Amerikanen op vakantie met de auto. De vraag naar benzine zal door de economische groei dit jaar stijgen naar een nieuw record, zo zei het ministerie voor Energie in Washington. Ook de spanningen in het Midden-Oosten zorgen voor het oplopen van de olieprijs.