Powell wil weg, zegt zijn stafchef

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, is ,,moe'' volgens een naaste medewerker en wil niet nog eens vier jaar dienen onder president Bush.

,,Hij is moe. Mentaal en fysiek'', zegt Powells stafchef Larry Wilkerson tegen Gentleman's Quarterly magazine. Deze en andere uitspraken van Wilkerson zorgden gisteren voor nieuwe beroering in de Amerikaanse media na eerdere berichten over Powell, die zich gemangeld zou voelen tussen de havikachtige adviseurs rond president Bush. ,,Als de president wordt herkozen en de president zou hem vragen aan te blijven, zou hij dat misschien doen voor een overgangsperiode, maar ik denk niet dat hij nog vier jaar zou willen dienen'', zegt Wilkerson in het blad, waarin regeringsfunctionarissen zoals veiligheidsadviseur Condoleezza Rice aan het woord komen.

Het artikel schetst Powell als een minister die uitgeput en gefrustreerd is door de agenda van Bush en de gevechten met de haviken op het Pentagon. Maar Powells woordvoerder Richard Boucher ontkende dit gisteren. Op de vraag of Powell moe is en weg zou willen, zei Boucher: ,,Nee, en hij dient naar de tevredenheid van de president.'' Powell zei gisteren tegen verslaggevers: ,,Jongens, jullie volgen mij de hele dag. Jullie zien me. Jullie weten wat ik doe. Ik doe mijn werk. En ik heb geen tijd om aan deze onzin nog tijd te besteden.''

Volgens Gentleman's Quarterly magazine, dat ook met Powell sprak, is diens enthousiasme voor zijn werk afgenomen door het groeiende dodental en het niet vinden van massavernietingswapens in Irak, waarvan hij het bestaan vorig jaar februari bewezen achtte in een rede tot de VN-Veiligheidsraad. ,,Het is een bron van grote ontzetting'', zegt Powells plaatsvervanger Richard Armitage in het artikel over die VN-presentatie.

Volgens woordvoerder Boucher heeft het tijdschrift een afspraak geschonden met Powells chef-staf Wilkerson, die niet met naam genoemd wilde worden. Wilkerson haalt in het artikel uit naar de haviken op het Pentagon, waarmee het State Department vaak van mening verschilt inzake Irak en andere onderwerpen. ,,Ik noem ze utopisten. Het kan me niet schelen of utopisten nu Vladimir Lenin in een geblindeerde trein naar Moskou of [plaatsvervangend minister van Defensie en gangmaker achter de Irak-oorlog] Paul Wolfowitz zijn. Ik hou niet van utopisten. Je kunt geen Utopia bouwen, en je beschadigt een hoop mensen als je het toch probeert.''

Wilkerson vervolgt over ex-Pentagon-adviseur Richard Perle, eveneens aanjager van de oorlog tegen Irak: ,,Ik heb enige bedenkingen over mensen die nooit in het zicht van de strijd zijn geweest, om zo te zeggen, die arrogante beslissingen nemen over het uitsturen van mannen en vrouwen om te sterven. Iemand die mij nu onmiddellijk te binnen schiet... is Richard Perle.'' Wilkerson noemt het Amerikaanse handelsembargo tegen Cuba ,,het domste beleid op aarde. Het is van de gekke''.