Pc-virus is eenvoudig te voorkomen

Computervirus Sasser valt veel pc-gebruikers lastig. Goede bescherming tegen dit soort virussen is eenvoudig.

De Britse kustwacht, de Amerikaanse zakenbank JP Morgan Chase, elektronicaconcern Philips, krantenbedrijf PCM Uitgevers. Deze vier bedrijven behoren tot de honderdduizenden, misschien wel miljoenen zakelijke en particuliere computergebruikers die zijn getroffen door computervirus Sasser. Sinds afgelopen weekeinde besmet deze `worm' personal computers overal ter wereld. Sasser veroorzaakt geen directe schade, maar zorgt dat pc's zichzelf blijven uitschakelen en weer opstarten.

De Sasser-worm is niet uniek. Per maand verschijnen volgens antivirusbedrijven honderden nieuwe virussen. Beveiligingsbedrijf Trend Micro telde in april zelfs 1.700 nieuwe schadelijke codes. Zo'n 60 procent van de nieuwe schadelijke programma's bestond uit zogenoemde backdoors. Deze programmaatjes bieden heimelijk toegang tot pc's. Backdoors worden volgens Trend Micro vaak toegepast om de pc-beveiliging te omzeilen. Sasser zet ook een dergelijk achterdeurtje op de pc open.

De worm benut een lek in een onderdeel van Windows 2000 en XP. Microsoft meldde de fout in Windows op 13 april en stelde reparatiesoftware beschikbaar. De snelle verspreiding van Sasser toont dat die mededeling lang niet alle pc-gebruikers heeft bereikt. Bovendien bewijst het dat veel computergebruikers hun beveiliging niet goed hebben geregeld.

Een aantal simpele maatregelen kan veel ellende voorkomen. Computerbeveiliging wordt simpeler. Automatische updates van Windows en virusscanners nemen pc-eigenaren het werk steeds meer uit handen.

Computergebruikers die zijn getroffen door Sasser of een van de varianten die inmiddels rondwaren op het net, merken dat doordat hun pc steeds opnieuw opstart. Andere kenmerken van besmetting zijn te lezen op Virusalert.nl, een Nederlandse website over virussen. Antivirusbedrijven zoals McAfee en Symantec bieden (gratis) online scanners om Sasser te verwijderen.

Na deze `eerste hulp bij virusbesmetting' is het zaak de computerbeveiliging structureel aan te pakken. Heel belangrijk is om het besturingssysteem Windows bij de tijd te houden. Microsoft publiceert met enige regelmaat nieuwe software om gaten in zijn producten te dichten. Gebruikers van nieuwe versies van Windows kunnen deze zogenoemde patches automatisch laten installeren (Auto Update).

Een actuele virusscanner is een tweede vereiste voor veilig internetten. De grote softwareleveranciers bieden automatische updates van hun programmatuur. Het installeren van een firewall, een digitale slotgracht om de pc, is een derde maatregel. Dit soort software bewaakt het ingaande en uitgaande internetverkeer. Dat was handig geweest in het geval van Sasser, want dit virus verspreidt zich via internet en niet via e-mail.

www.nrc.nl

dossier computerbeveiliging

    • Jan Benjamin