Oorlogsheld en marinevlieger

Oud-marinevlieger en schrijver Hans van der Kop is dinsdag op 80-jarige leeftijd in zijn woonplaats Den Haag overleden. Dat heeft zijn familie gisteren in een overlijdensadvertentie in de Haagsche Courant bekendgemaakt.

Henricus Joannes Eliza van der Kop was een Nederlandse vliegheld die sterk tot de verbeelding sprak van de naoorlogse jeugd. Hij schreef verscheidene boeken over de luchtvaart, was commandant van vliegkamp Valkenburg en bracht het tot schout-bij-nacht-vlieger en directeur van de Defensiestaf.

Van der Kop werd in 1923 in Soerabaja geboren. Hij trad daar op zijn achttiende in dienst bij de marine. Bij de Japanse inval werd de jonge adelborst geëvacueerd naar Engeland, waar hij een opleiding tot navigator volgde. Van der Kop zag zijn vaderland voor het eerst toen hij in 1944 Duitse installaties in IJmuiden bombardeerde. Ook nam hij deel aan de invasie van Normandië. Hij vloog op Mitchell-bommenwerpers voor het Nederlandse 320-squadron van de Marineluchtvaartdienst, dat gelegerd was in Engeland. In totaal volbracht hij in de Tweede Wereldoorlog 78 missies. Voor zijn oorlogsdaden werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden. Ook ontving hij een hoge Belgische onderscheiding.

Na de oorlog werd hij marinevlieger op vliegdekschepen. Op 17 februari 1954 overleefde hij een ongeluk op HMS Karel Doorman. Door een breuk van een ring schoot zijn toestel, dat met draaiende motor en hydraulische katapult zou worden gelanceerd, voortijdig los en stortte in zee. Het vliegdekschip voer er met draaiende schroeven overheen. Weinigen geloofden hun ogen toen Van der Kop na twee minuten en 45 seconden weer levend boven water kwam. Van der Kop had het geluk dat zijn toestel nog niet gesloten was, waardoor het snel zonk en niet in de schroeven van het vliegdekschip terecht kwam.

Na zijn pensioen kon hij de marine niet loslaten. Nog onlangs uitte hij scherpe kritiek op minister Kamp om diens besluit vliegkamp Valkenburg te sluiten. Van der Kop wordt zaterdag begraven op de rooms-katholieke begraafplaats St. Petrus Banden in Den Haag.