Muziek

Doelenensemble

Het Doelen Ensemble van dirigent Arie van Beek viert het 10-jarig bestaan met een serie concerten op 8 en 9 mei in de Rotterdamse concertzaal De Doelen en Theater Lantaren/Venster. Op 8 mei 14u en 16u zijn er kinderconcreten De nachtegaal van Theo Loevendie en De drie gouden haren van de duivel van Edward top. Verder klinkt veel eigentijdse muziek van o.a. Klaas de Vries, Rob Zuidam, Jan Peter Wagemans, Steve Reich, Terry Riley en Frank Zappa.

Doelen Ensemble Festival: res (010) 2171717 (Doelen); res (010) 2772277 (Lantaren)

Rufus Wainwright

De zoon van zanger Loudon Wainwright III en zangeres Anna McGarrigle maakt geen geheim van zijn homeseksuele geaardheid. In Engeland wordt hij ook wel gemakzuchtig ,,the gay lounge singer'' genoemd, maar dat doet geen recht aan het zwaarwichtige drama en de fantastische dictie waarmee hij zijn ambitieus georkestreerde liederen brengt. Rufus zingt over de vreemde wereld waarin we leven en waar je nooit eens Life is beautiful als kop in de New York Times ziet staan.

8 mei Paradiso, Amsterdam.

Mikhail Pletnev

De beroemde Russische pianist en dirigent Mikhail Pletnev geeft een pianorecital in de serie `Meesterpianisten' in het Concertgebouw. Op het programma staat muziek van Robert Schumann: uit Bunte Blätter de nrs 4 t/m 8 en de Fantasie in C gr.t. op. 17 en van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski: de Dix-huit morceaux (Achttien stukken) op. 72. Wenneke Savenije schreef vorig jaar over Pletnev dat hij ,,speelde met de lichtvoetige elegantie van een kudde antilopen''.

Mikhail Pletnev: 9 mei 20u15 Concertgebouw Amsterdam. Res 020-6718345.