Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

`Marc Dutroux is psychopaat van de ergste soort'

Marc Dutroux is een psychopaat die alles en iedereen wil overheersen. Hij is asociaal en ongevoelig voor emoties. Dat heeft psychiater Walter Denys gisteren op het proces in het Aarlen gezegd. ,,Dutroux is de ergste die ik ooit ben tegengekomen.''

De psychiater kenschetste Dutroux als iemand die compleet in zijn eigen wereld leeft en iedereen probeert te manipuleren. Maatschappelijke conventies en goede omgangsvormen zeggen hem niets. Hij kan zich in niemand inleven. Hij had zijn twee voormalige echtgenotes onder de plak, bedroog ze en sloeg ze.

Wat er met de meisjes gebeurde die hij in 1996 ontvoerde en opsloot in zijn kelder in Marcinelle, interesseerde Dutroux niets. Zo zei hij over Julie en Mélissa, die in die kelder verhongerden: ,,Hun dood is niet mijn schuld, maar die van de samenleving. Ik zat immers in de gevangenis toen ze in die kooi stierven.''

Dat Dutroux tijdens zijn proces, dat op 1 maart begon, geen medeleven toont met zijn slachtoffers, past volgens Denys perfect in dit beeld. De psychiater had die ervaring zelf ook: ,,Als wij in zijn cel kwamen, reageerde hij verstoord, bijvoorbeeld omdat hij net televisie zat te kijken of omdat we ons bezoek niet hadden aangekondigd. Hij deed meteen zijn beklag over zijn leefomstandigheden in de gevangenis. Hij repte met geen woord over de slachtoffers.''

Het relaas van de psychiater is een opsteker voor de mensen die geloven dat Dutroux alleen handelde, en niet – zoals Dutroux de rechtbank wil doen geloven – in opdracht van een pedofilie-netwerk. Kan het zijn, vroeg iemand de psychiater, dat Dutroux een andere psychopaat is tegengekomen en dat ze zijn gaan samenwerken? Jawel, was het antwoord, ,,maar alleen kortstondig en voor een precieze opdracht''. Dutroux, zei Denys, is niet het type om anderen de touwtjes in handen te geven. ,,Dutroux is een lonely stranger, hij wil alleen zijn op de wereld. Dat hij de bevelen van anderen zou uitvoeren, zoals een kleine soldaat in het leger, strookt in geen geval met zijn persoonlijkheid'', aldus Denys. Dutroux zegt zelf dat hij een pion was, die de meisjes in de kelder stopte om ze juist te beschérmen tegen zijn hogere bazen. Eén van die bazen zou Michel Nihoul zijn geweest, die bij dit proces ook terechtstaat. Nihoul ontkent dat.

Dutroux' gescheiden ouders vielen de psychiater bij. Volgens zijn moeder, die hem haat (een gevoel dat wederzijds is), was hij als kind al autoritair en egocentrisch. Zijn vader beweerde dat Dutroux niet zijn kind was. En Dutroux' eerste vrouw zei: ,,Hij keek naar de kinderen alsof ze larven waren. Als hij tv keek, moesten ze naar een andere kamer om hem niet te storen.'' Op de vraag of Dutroux kan genezen, zoals je de toren van Pisa kunt rechtzetten, zei de psychiater: ,,Nee. Architecten kunnen alleen zorgen dat de toren niet omvalt.'' Ofwel: je kunt Dutroux niet helpen, maar de samenleving wel – namelijk door hem op te sluiten.