Libië geeft vijf Bulgaren de doodstraf

In Libië zijn vandaag vijf Bulgaarse verpleegsters, een Bulgaarse arts en een Palestijnse arts ter dood veroordeeld op de beschuldiging, in totaal 426 Libische kinderen bewust te hebben geïnfecteerd met hiv, het virus dat aids kan veroorzaken.

Dat is vandaag gemeld door de Bulgaarse radio. De zeven kunnen in beroep gaan, aldus de radio.

De uitspraak is het voorlopige einde van een zaak die al vijf jaar speelt en die al die tijd inzet is geweest van een diplomatiek geschil tussen Bulgarije en Libië. De Bulgaren werden in 1999 gearresteerd in het Libische ziekenhuis waar ze werkten, samen met de Palestijnse arts. Ze zouden de Libische kinderen in het ziekenhuis met bloedtransfusies bewust hebben besmet het hiv en werden verder beschuldigd van een `samenzwering' tegen de Libische staat, in samenwerking met de Amerikaanse inlichtingendienst CIA en de Israëlische inlichtingendienst Mossad. Negen Libische artsen werden ook opgepakt en beschuldigd van nalatigheid. Van de besmette kinderen zijn er inmiddels 23 overleden.

De Bulgaren werden in september 2002 door een speciaal hof vrijgesproken van de aanklacht `samenzwering'. De rest van de aanklacht werd overgelaten aan een andere rechtbank. Ze werden vrijgelaten uit de gevangenis en kregen huisarrest in de stad Benghazi. De Libiërs zeggen nu dat de Bulgaren de kinderen hebben misbruikt in een experiment op zoek naar een geneesmiddel. Die lezing ging de ronde doen na de vrijspraak van de aanklacht `samenzwering'.

De Bulgaren ontkennen elke schuld. Ze zeggen in de gevangenis onder andere met elektrische schokken te zijn gefolterd; twee verpleegsters hebben gezegd te zijn verkracht.

De Bulgaren wijten de besmetting van de kinderen aan onhygiënische omstandigheden in het ziekenhuis. Die lezing wordt ondersteund door de Franse ontdekker van het virus, dr Luc Montagnier, die de omstandigheden in het ziekenhuis in Benghazi onderzocht. Daarnaast is inmiddels duidelijk dat de kinderen besmet zijn geraakt in 1997, een jaar voordat de Bulgaren naar Libië kwamen. Een Libische commissie evenwel ondersteunde de aanklacht.

In Bulgarije wordt gehoopt dat de Libische leider Gaddafi de Bulgaren gratie verleent, in het kader van zijn campagne om terug te keren in de gunst van het Westen.