KPN verkoopt belang in PanTel

KPN verkoopt zijn Hongaarse telecommunicatieactiviteiten, die worden uitgevoerd door PanTel, aan zijn branchegenoot Hungarian Telephone and Cable Corporation (HTCC). De bedrijven hebben hiervoor een principeovereenkomst getekend.

KPN heeft een belang van 75,2 procent in PanTel. De rest van de aandelen zitten bij de Hongaarse spoorwegen en een Hongaars IT-bedrijf. De transactie moet nog door verschillende instanties worden goedgekeurd en zal naar verwachting niet voor het einde van dit jaar worden afgerond. KPN laat zich niet uit over de financiële omvang van de transactie. Ook is niet duidelijk voor welk bedrag PanTel, dat een omzet heeft van circa 100 miljoen euro, in de boeken van KPN staat.

Met de verkoop van de Hongaarse activiteiten heeft KPN het laatste grote belang in Oost-Europa afgestoten. Vorig jaar leverde de verkoop van het belang in het Tsjechische Cesky Telecom nog een boekwinst van 40 miljoen euro op. KPN begon begin jaren negentig met de aankoop van telecombedrijven in Oost-Europa om minder afhankelijk te worden van de Nederlandse activiteiten, die onder druk kwamen te staan door de liberalisering van de telecommarkt.

Het telecombedrijf trok zich de afgelopen jaren weer terug als gevolg van de financiële problemen die in 2000 ontstonden. KPN dreigde ten onder te gaan aan de peperdure aankoop van licenties voor snelle umts-verbindingen en de Duitse aanbieder van mobiele telefonie E-Plus. De Nederlanders besloten zich op Nederland, België en Duitsland te concentreren. Ingrijpende reorganisaties en de verkoop van activiteiten konden het tij keren.

Na twee jaar van miljardenverliezen rapporteerde KPN over heel 2003 een recordwinst van ruim 2,7 miljard euro. Daarbij zei topman A. Scheepbouwer dat KPN een grotere partij wil worden op de West-Europese markt voor mobiele telefonie. De onderneming publiceert maandag haar cijfers over het eerste kwartaal.