Koersval Easyjet 25 pct

De Britse luchtvaartmaatschappij Easyjet heeft gisteren 25 procent van haar marktwaarde verloren. Op de Londense beurs daalde de koers naar 219 pence (3,24 euro) per aandeel van de prijsvechter.

De daling was opmerkelijk omdat het luchtvaartbedrijf niet eens zulke heel slechte cijfers presenteerde. Het verlies over het eerste halfjaar van het gebroken boekjaar bedroeg 27,3 miljoen pond sterling (40 miljoen euro), zoals verwacht. Een jaar eerder leed Easyjet een veel groter verlies, 48,1 miljoen pond sterling.

Volgens bestuursvoorzitter Ray Webster waren er rond de Pasen minder reizigers dan verwacht. De toegenomen concurrentie onder de prijsvechters was daar mede oorzaak van.

Er zijn inmiddels meer dan vijftig van zulke luchtvaartmaatschappijen, aldus Webster. ,,Sommige zijn wanhopig ... op de lange termijn verwacht ik niet dat ze blijven vliegen'', zei hij. Door de uitbreiding van de Europese Unie vorige week zullen ook in Oost-Europa meer prijsvechters verschijnen.

Webster zei gisteren dat de winst per aandeel over het hele boekjaar, dat eindigt in september, hoger zal liggen dan vorig jaar.

Vandaag herstelde de koers van Easyjet zich licht, en lag rond het middaguur op 225 pence.