Israël betaalt bouw illegale kolonies toch

Israëlische ministers van Huisvesting hebben sinds 2000 op illegale wijze ruim zeven miljoen dollar uitgegeven aan grote en kleine nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook.

Terwijl de regering-Sharon beloofde de zogeheten illegale buitenposten te ontmantelen, werd de uitbreiding van deze kolonies gesteund zonder dat daarover een regeringsbesluit was genomen.

Tot deze conclusie is de voorzitter van de Israëlische rekenkamer, Eliezer Goldberg, gekomen in het 54ste jaarverslag. Jaarlijks besteedt Israël 22 miljoen dollar aan de bouw van nederzettingen, inclusief scholen, wegen en nutsvoorzieningen. Dat wil zeggen legaal volgens Israëlische normen, want volgens de internationale gemeenschap zijn alle nederzettingen illegaal.

Van de illegale 7 miljoen is 5,4 miljoen uitgegeven door de huidige minister van Huisvesting Effi Eitam van de Nationale Religieuze Partij. ,,Elke uitgegeven shekel van de regering gaat naar legale activiteiten'', aldus Eitam, die fel tegenstander is van wat hij het ,,teruggeven van bevrijd joods land aan de Palestijnse terroristen'' noemt. Goldberg suggereerde dat er een strafrechtelijk onderzoek ingesteld moet worden naar de illegale uitgaven. De vredesbeweging Peace Now dringt daar op aan.

Het rapport van de rekenkamer heeft premier Sharon opnieuw in verlegenheid gebracht, omdat hij de Verenigde Staten tijdens zijn laatste bezoek aan het Witte Huis wederom heeft beloofd de illegale buitenposten en een aantal grotere nederzettingen te zullen ontruimen. Op de Westoever en in de Gazastrook zijn in totaal 140 nederzettingen en buitenposten waar 220.000 Israëliërs wonen. De bouw van deze nederzettingen, inclusief de speciale, alleen voor Israëliërs toegankelijke wegen, op sinds de oorlog van 1967 bezet gebied is een van de hoofdoorzaken van het Palestijns-Israëlische conflict.

In de Gazastrook is gisteren na het Likud-referendum over het – verworpen – plan van Sharon de nederzettingen te ontruimen, begonnen met de bouw van een nieuwe wijk in Neveh Dekalim. ,,Feiten, zoveel mogelijk nieuwe, onomkeerbare feiten op de grond creëren in het land van Judea, Samaria en Gaza. Dat is onze strategie'', aldus Debbie Rozen, woordvoerster van de orthodoxe kolonisten in de Gazastrook.