Huis van voormalig minister doorzocht

Het Antilliaanse openbaar ministerie heeft gisteren huiszoeking gedaan bij ex-minister van Justitie Ben Komproe en een van diens naaste medewerkers. Het OM verdenkt hem ervan in contact te staan met een criminele organisatie en bewust wettelijke regelingen te schenden. Op dit laatste staat een gevangenisstraf van maximaal drie jaar.

Ook bij het departement van Justitie en het secretariaat van de Raad van Ministers deed het OM gisteren huiszoeking.

Anderhalve week geleden werd bekend dat Komproe op 16 februari een brief heeft getekend die gericht was aan luchtvaartmaatschappijen en de autoriteiten van de Dominicaanse Republiek en Colombia. Beide landen zijn visumplichtig, maar in de brief stond dat de houdster van de brief `hiermee beschikt over een schriftelijke toestemming voor toelating en landing in Curaçao'. Met deze brief wisten tientallen prostituees uit vooral Santo Domingo zonder visum Curaçao in te komen om te gaan werken in het hoerenkamp Campo Alegre.

Komproe schreef de brief voordat hij begin april door het parlement gedwongen werd af te treden wegens het zonder medische noodzaak in het ziekenhuis laten van zijn gedetineerde partijgenoot Nelson Monte, adviseur van Frente Obrero Liberashon (FOL). FOL is de intussen demissionaire regeringspartij van Mirna Louisa-Godett en haar veroordeelde broer, FOL-leider Anthony Godett.

De gezaghebber (burgemeester) van Curaçao, die een gemandateerde bevoegdheid heeft voor toelating en uitzetting van vreemdelingen, kreeg lucht van de brief en gaf op 23 april de politie opdracht personen die een dergelijke brief bij zich hadden en die niet over een visum beschikten, terug te sturen naar hun land van herkomst. ,,Het aantal reizigers dat over deze brief beschikt, neemt onrustbarend toe. Deze trend heeft zich ingezet vanaf ongeveer december 2003'', schreef gezaghebber L. Richards-Dindial aan korpschef A. Willems.

Het openbaar ministerie onderzocht op 28 april de gevangeniscellen van de eigenaar van Campo Alegre, G. van I., die wegens drugshandel en witwassen twaalf jaar uitzit, van de Campo-advocaat L. F., die ook gedetineerd is, en van Monte, die in de Bon Futurogevangenis zit.

Daarnaast werd huiszoeking verricht bij de moeder van Van I., die de zaken van Campo Alegre behartigt zolang haar zoon in de gevangenis zit, en bij de vriendin van F. Gisteren was Komproe aan de beurt, plus zijn medewerker G. de W., een voormalig advocaat die enige jaren geleden in Sint Maarten van het tableau werd geschrapt.

Het OM wil niet zeggen wat het gisteren en vorige week woensdag in beslag heeft genomen. Meer huiszoekingen en/of arrestaties worden niet uitgesloten.

    • Marjo Nederlof