Geen visum Pakistani voor cricketwedstrijd

Het Nederlands cricketelftal heeft gisteren in Amstelveen kansloos verloren van Gloucestershire County Cricket Club in de tweede ronde van de Engelse C&G Cup, een eendaagse knockout-competitie. Gloucestershire speelde zonder zijn twee sterspelers Shabir Ahmed en Shoaib Malik, aangezien de visa voor de twee Pakistaanse internationals niet tijdig geregeld konden worden. Nederland kwam niet verder dan 192 all out (47 overs) tegenover de 264 voor 6 van het Engelse top-countyteam in 50 overs.

Tim Richardson, algemeen directeur van Gloucestershire, reageerde gelaten op de gang van zaken. ,,De twee Pakistani zijn pas een paar weken in Engeland. Toen bleek dat mede door de Nederlandse feestdagen de ambassades de afgelopen week dicht waren en de juiste mensen niet bereikt konden worden, liepen we tegen een muur. Zelfs het inschakelen van ons Lagerhuislid hielp niet.''

Richardson stuitte ook op het strenge visumbeleid van de Nederlandse regering. ,,In Engeland kennen we dat ook wel, maar topcricketers zoals die twee hebben het eenvoudiger omdat iedereen weet dat ze uitsluitend komen om een paar maanden te cricketen.'' Een keer benaderde Richardson de Koninklijke Nederlandse Cricket Bond (KNCB), bevestigde bondsdirecteur Alex de la Mar: ,,Tien dagen geleden kreeg ik een mailtje. Ik heb de procedure uitgelegd en daarna niets meer gehoord.''

Richardson: ,,Ik vraag me af hoe de bezoekende voetbalelftallen het in Nederland wel zo snel voor elkaar krijgen voor hun niet EU-spelers. Het zal wel zo zijn dat cricket in Nederland een onbekende sport is, maar ook de cricketbond moet hier zijn contacten hebben.''

In sportief opzicht werd het een matige dag voor het Nederlandse cricket, maar penningmeester van de KNCB kon zich om financiële redenen in de handen wrijven. Gloucestershire had vijfhonderd supporters meegenomen. Zij waren gisteren ver in de meerderheid in het Amsterdamse Bos en leverden een recette op van zo'n kleine zesduizend euro.

    • Geerhard de Grooth