GALERIESELECTIE

Susan Philipsz

De Schotse kunstenaar Susan Philipsz was een van de tien genomineerden voor de prestigieuze Britse kunstprijs Beck's Futures, die onlangs door de Nederlandse Saskia Olde Wolbers gewonnen werd. Philipsz maakt geluidswerken waarvoor ze haar eigen stem gebruikt, bijvoorbeeld om een Iers volksliedje nieuw leven in te blazen of om heel Bowie's elpee Ziggy Stardust zonder begeleiding na te zingen. Behalve performances maakt de Philipsz ook korte films, zoals te zien is op haar tentoonstelling bij Ellen de Bruijne Projects.

Nieuw werk van Susan Philipsz. T/m 22 mei bij Ellen de Bruijne Projects, Rozengracht 207A, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Jaap van den Ende

De kunstwerken van Jaap van den Ende hebben een opmerkelijke verschijningsvorm: ze zijn samengesteld uit meerdere naadloos aan elkaar bevestigde schilderijtjes en combineren abstracte met figuratieve beelden. De grootte van de verschillende doeken en de plaatsing ervan worden consequent door strakke regels en systemen bepaald. Dit maakt dat de beelden, ondanks de veelheid aan fragmenten, toch een zekere harmonie bezitten.

Schilderijen van Jaap van den Ende. T/m 22 mei in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Julia Warr

nDe schilderijen van de Amerikaans/Britse kunstenaar Julia Warr, die studeerde aan het gerenommeerde Britse Goldsmiths College in Londen, hebben een sterk grafisch karakter. Dat komt in de eerste plaats door de bijzondere techniek: Warr giet de verf op haar doeken, waarbij ze gebruik maakt van aluminium rasters die voor een hokjesstructuur zorgen. De gefacetteerde portretten die zo ontstaan herinneren aan rudimentaire computerspelletjes of geborduurde beeltenissen.

Schilderijen van Julia Warr. T/m 22 mei in Galerie Vous etes ici, Lijnbaansgracht 314, Amsterdam. Wo t/m za 12-18u.

Folkert de Jong

nMet zijn omvangrijke, expressieve installaties van piepschuim geeft kunstenaar Folkert de Jong uitdrukking aan de donkere kanten van het menselijk bestaan. Hoewel zijn beelden uitgevoerd zijn in vrolijke zuurstokkleurtjes draait het in zijn werk om obsessies, geweld en chaos. Afgehakte ledematen, doodskoppen en nepbloed zorgen ervoor dat zijn werk eruitziet als een driedimensionale versie van een horrorfilm.

Installatie van Folkert de Jong. T/m 6 juni in Upstream Gallery, Kromme Waal 11, Amsterdam. Wo t/m za 12-18u.

Mag ik even

nBorduurkunst kampt met een nogal oubollig imago. In het kunstvakonderwijs wordt de techniek allang niet meer onderwezen. Het is daarom des te opmerkelijker dat er in de eigentijdse kunst een opleving van de borduurkunst gaande lijkt. Op de tentoonstelling `Mag ik even. Borduren' laten elf kunstenaars, onder wie Arnoud Holleman en Anne Verhoijsen, de veelzijdige toepassingen van naald en draad zien. Er wordt geborduurd op textiel en papier, met garen maar ook mensenhaar of koperdraad blijkt geschikt te zijn om mee te borduren.

`Mag ik even. Borduren'. T/m 29 mei in Galerie De Schone Kunsten, Donkere Spaarne 32, Haarlem. Do t/m za 13-17u.

En verder

nInstallatie van Daniel Roth t/m 22 mei in Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam; schilderijen van Judith Krebbekx t/m 21 mei in Galerie Van Wijngaarden Hakkens, Lijnbaansgracht 318, Amsterdam; tekeningen van Paul Klemann t/m 19 mei in Galerie De Praktijk, Lauriergracht 96, Amsterdam; foto's van Marike Schuurman t/m 3 juni in Galerie Van Kranendonk, Westeinde 29, Den Haag; schilderijen van Marian Breedveld t/m 16 mei in Galerie Rob de Vries, Spaarnwouderstraat 47, Haarlem; fotowerken van Oliver Boberg t/m 22 mei in Galerie Ron Mandos, Rodenrijselaan 24, Rotterdam; foto's van Roxanne Lowit t/m 23 mei in Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam; video's van Predrag Pajdic t/m 6 juni in Galerie Noname, Hoogstraat 32, Rotterdam; schilderijen van Stijn Peeters t/m 30 mei in Galerie Willy Schoots, Willemstraat 27, Eindhoven.