EN VERDER

Rododendrondagen

Op zaterdag 8 en zondag 9 mei zijn in het Arboretum in Rotterdam de Rododendron-Plantendagen. Kwekers uit het gehele land bieden bijzondere bomen, struiken, vaste planten, bollen en knollen en éénjarigen te koop aan. Deskundig advies krijgt u er gratis bij. Daarnaast verkoop van tuinboeken, tuinmeubels en tuinkunst. De Rododendron-collectie in het arboretum staat grotendeels in bloei.

Geopend van 9-17u.Vanf 11u kunt u elk uur op pad met een deskundige gids.

Entree €3. Kind tot 12 jaar gratis. De wandelingen met gids zijn gratis. Arboretum Trompenburg, Honingerdijk 86, Rotterdam. Inl 010-2330166 of www.trompenburg.nl

Wiskunde in de hortus

In de hortus leren bezoekers in 1 uur mogelijk meer wiskundige feiten dan in 5 jaar zwoegen op school. Raymond van der Ham, botanicus bij het Nationaal Herbarium Nederland toont aan dat de getallenreeks van Fibonaci terug te vinden is in de kegel van een dennenappel. De hexagonale stapeling is de beste manier om zoveel mogelijk zaden in een vrucht te stoppen. En kroonbladeren die in getallen van 5 of 8 spiraalsgewijs rondom een steel zitten, maken efficiënt gebruik van een cirkel.

Zondagwandeling 9 mei Wiskunde in Plantenland. Aanvang 12u bij hoogdingang Hortus Botanicus, Rapenburg 73, Leiden. Kosten €1 op entree.

Eendekooi Krimpenerwaard

Van 8 mei tot en met 15 juli mogen bezoekers o.l.v. een gids de beperkt toegankelijk Eendenkooi Bakkerswaal van het Zuid Hollands Landschap bezoeken. Dit sfeervolle gebied ligt achter de dijk tussen Lekkerkerk en Krimpen aan de Lek. Groepen mensen die wat meer willen weten over de eeuwenoude geschiedenis van de kooi, het werk van de kooiker en de natuur op en rond de kooiplas kunnen nu een afspraak maken met Hans Zantinge of zich individueel opgeven.

Groep min 10 en max 40 pers. Reserveren bij Hans Zantinge 0180-661831 (tussen 19u en 21u). Excursies za 8 mei t/m za 17 juli. Eendenkooi Bakkerswaal, Schuwacht 232 in Lekkerkerk.

Landelijke Fietsdag

Op zaterdag 8 mei wordt weer de Landelijke Fietsdag georganiseerd die is gekoppeld aan de Nationale Molendag. VVV Wijk bij Duurstede heeft twee fietsroutes uitgezet van 35 en 60 kilometer. De tochten gaan over de Lek en de Rijn en langs het Betuws Landschap. Het thema is Architectuur in de Regio en daarom heeft de organisatie en flyer gemaakt met een beschrijving van de Prinses Irenesluis Wijk bij Duurstede en de Prinses Marijkesluis bij Ravenswaaij in de route.

Start tussen 9-12u VVV aan de Markt Wijk bij Duurstede of Molen de Hoop aan het Jac in Culemborg. Inschrijfgeld €3. Inl 0343-575995 of www.wijkbijduurstede.nl