Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Dierenleed

Onze Jack Russell heeft een teek. Dochterlief wijst me hem bezorgd aan. Inderdaad, onder aan hondjes buik, tussen de witte haartjes, schemert iets zwarts. Fluks de tekentang gevat en rubber handschoenen aangetrokken. Even repeteren hoe het ook al weer moest. Tang spreiden, op teek zetten, loslaten, drie maal tegen de klok indraaien en voorzichtig lostrekken.

Dochter houdt ons hondje voor mij vast. Ferm zet ik het instrument op de patient. Die slaakt een lange snerpende kreet en spartelt wild. Ik besluit de behandeling te staken en direct professionele hulp te zoeken.

Waar de teek precies zit, vraagt de dierenarts, vijf minuten later.

Ik wijs de plek aan. ,,Dat is een tepel'', zegt hij.

Bijdragen van lezers zijn welkom via een formulier op www.nrc.nl/ik