`De slagkracht van het terrorisme is nog immer groot en feitelijk dichtbij'

Al deze dooien en instortende torenflats, theedoeken en ontploffende auto's, Bin Laden, Sharon en Arafat, ze waren me wel opgevallen, maar nu jij het zegt, Sybrand van Hulst, lijkt het pas echt menens te worden. De ondergang staat voor de deur.

Bij de presentatie van het jaarverslag van je Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) bleek je het repertoire van onheilsprofeet perfect te beheersen. Ten eerste had je je bril op de punt van je neus gezet. Ten tweede sprak je je tekst lettergreep voor lettergreep uit. Ten derde tuurde je na iedere alinea de zaal in om het effect van je profetie te peilen. Een prachtvertoning. Alles duidde erop dat je vooral jezelf serieus nam.

Als je me zou hebben meegedeeld dat de rapen gaar waren en de bananen krom, dan nog had ik je zorgen serieus genomen. Zo'n monument van eigendunk duldt geen tegenspraak. Hier waren we niet getuige van de AIVD versus het moslimterrorisme, hier zagen we de profeet contra de profeet. Adembenemend.

Leesbril, dictie, slagkracht.

Was je niet 'n tikkeltje té tevreden over jezelf? Misschien, Sybrand, misschien. Maar we vergeven het je van harte. Je verhalen over ontvankelijke mohammedaanse pubers, over het opruiende journalistencrapuul, over de toenemende rekruteringsmogelijkheden voor de jihad, ze waren stuk voor stuk vondsten. Je hebt voor ons de binnenlandse terrorist uitgevonden. Je hebt het moslimgevaar de polder binnengetrokken. Je hebt het bloedige zwaard tussen de melkemmers geplant.

Voor een binnenlandse veiligheidsdienst is een binnenlandse vijand een geschenk uit de hemel. Dat heb je haarfijn begrepen. Met een goed gepositioneerde binnenlandse vijand is er alleen nog behoefte aan een binnenlands hoofd inlichtingendienst dat vertrouwen probeert in te boezemen. Toevallig jouw favoriete hobby, Sybrand.

De AIVD waakt over ons. Je straalt het uit, Sybrand. Of je ook achter de schermen nuttig werk verricht doet er niet toe. Ik vrees dat we, als de nood aan de man komt, alleen kunnen rekenen op je vrome gezicht. En op de paar vingerafdrukken en declaraties van verdachte types die jullie hebben weten te verzamelen.

Ooit, in de periode dat de slagkracht van de atoombom onverminderd groot en feitelijk dichtbij leek, adviseerde de AIVD, toen nog BVD geheten, alle Nederlanders onder de keukentafel te kruipen met een paar oorwarmers op. `Vergeet niet nu reeds een voorraad ontbijtkoek aan te leggen.' Als dadelijk de allah-vrezende, kromzwaard-zwaaiende, handgranaat-behangen wahabieten uit de Hollandse wolkenluchten komen vallen, zullen we het opnieuw met oorwarmers en ontbijtkoek moeten doen.

Maar de AIVD heeft eindelijk een smoel.

Er zal vast wel iets bloederigs gebeuren, Sybrand. Vroeg of laat gaan we onze ondergang tegemoet, ik verzeker het je. Je hebt ons tenminste gewaarschuwd. Je hebt vaderlijk geblaft. Ga tevreden slapen, Sybrand, je missie is geslaagd.

    • Gerrit Komrij