`Dames dames, kan het iets rustiger?'

Hollywood streek gisteren neer in Amsterdam, voor een vervolg op de hitfilm Ocean's Eleven. Vele fans probeerden vanachter de afzettingen George Clooney en Brad Pitt te spotten.

,,Daar is Matt Damon! Holy shit!'' De jonge vrouw die dat roept, vertelt vervolgens aan de omstanders dat ze al vanaf acht uur op wacht staat om een glimp van acteurs Matt Damon, George Clooney en Brad Pitt op te vangen.

Voor het eerst sinds 1971, toen de James Bond-film Diamonds are Forever werd geschoten, was Amsterdam weer het toneel van filmopnames voor een grote productie. De hoek Keizersgracht-Reestraat in Amsterdam, rondom Hotel Pulitzer, vormde gisteren de set voor de Hollywoodfilm Ocean's Twelve. De gracht was afgeladen met Amerikanen en Nederlanders met zwarte zonnebrillen, rokend en koffie-drinkend, en begeleid door bodyguards met oortjes en microfoontjes. Enorme lampen, witte schermen en decorstukken creëerden een chaos waarin het gestructureerd en geconcentreerd maken van filmopnames onmogelijk leek. De Keizersgracht en zijstraten waren afgezet, maar wie er vroeg genoeg bij was, kon een plekje binnen de hekken bemachtigen. Alleen het water van de gracht scheidde de topacteurs nog van hun aanbidders en nieuwsgierige toeschouwers.

,,Jullie mogen blijven kijken maar wees stil als we draaien en ik wil absoluut géén cameraflitsen zien'', waarschuwt een man van de beveiliging. ,,Mogen we ook niet gillen dan?'' vragen twee vrouwen die uit een raam hangen. Het antwoord is nee. Ze proberen het toch nog even: ,,George, George!'' De beveiliging reageert onmiddelijk: ,,Dames dames, kan het iets rustiger?'' Een enkele Amsterdammer laat zich niet tegenhouden door hekken en kleerkasten. Luid mopperend fietst hij over de set.

De bewoners van de bovenwoningen op de gracht hebben het beste uitzicht. Zij kijken op de set en zien een scène waarin Clooney, Damon en Pitt aan komen lopen en in een taxi stappen. Tegelijk stapt op de brug een voetbalelftal uit een bus, terwijl er ook nog een rondvaartboot onder de brug doorkomt en andere passanten een rolletje hebben. Dat vraagt om een goede timing en de hunkerende fans zien de opname dan ook tien keer. ,,En stop!'' Als een videoband die teruggespoeld wordt, gaan de figuranten terug naar hun uitgangspositie en zet de schipper zijn boot in de achteruit. Dan begint het circus weer van voren af aan. Weer de vrouw met twee Albert-Heijntassen, weer de man op de fiets. Maar de aanwezigheid van de drie sterren maakt veel goed.

Ocean's Twelve, van regisseur Steven Soderbergh, moet in december uitkomen en is de opvolger van Ocean's Eleven uit 2001. Net als in het eerste deel zet een groep criminelen een kraak. Over de inhoud van het verhaal is weinig bekend maar het gerucht gaat dat de criminelen het dit keer gemunt hebben op een historisch document van de VOC. De dieven slaan ook toe in Rome en Parijs. De opnames in Amsterdam gaan de hele maand mei door, onder andere in coffeeshop De Dampkring aan de Heiligeweg.

    • Lotte de Wit