Bush vraagt extra geld voor operaties Irak en Afghanistan

De Amerikaanse president Bush heeft het Congres laten weten 25 miljard dollar extra nodig te hebben voor de militaire operaties in Irak en Afghanistan. Volgens een gisteravond uitgegeven verklaring van het Witte Huis is het verzoek aan het Congres om meer geld ingegeven door ,,recente ontwikkelingen op de grond en het feit dat er steeds meer van onze troepen wordt gevergd''.

Eerder al kondigde Washington aan dat, gezien de verslechterde situatie in Irak, de voorgenomen Amerikaanse troepenvermindering van de baan is. Aanvankelijk zou de troepensterkte deze maand zijn verminderd tot 115.000 man, maar nu gaat het Pentagon uit van een troepensterkte van 135.000 man tot 2006.

Het Britse ministerie van Defensie wilde vanochtend geen bevestiging geven van een bericht in The Sun dat Groot-Brittannië nog eens 800 militairen naar Irak zal sturen om de leemte op te vullen die is ontstaan door het aangekondigde vertrek, later deze maand, van de ongeveer 1.300 Spaanse soldaten. Op dit moment zijn er 7.900 Britse militairen in Irak, voor het grootste deel gelegerd in de regio van Basra. ,,Er is nog geen enkele beslissing genomen'', reageerde een woordvoerder van het ministerie van Defensie op de vraag of Londen extra troepen gaat sturen.

Bij een nieuwe zelfmoordaanslag in Bagdad zijn vanochtend vroeg zes Irakezen, onder wie de dader, en een Amerikaanse soldaat gedood. Volgens een Amerikaanse woordvoerder werd een autobom tot ontploffing gebracht bij de ingang van een gebouw dat wordt gebruikt door het Amerikaanse bestuur in Irak. Er zouden gewonden zijn gevallen, onder wie twee Amerikaanse soldaten wier toestand ,,zeer ernstig'' is. Later op de dag deed zich in het zakencentrum van Bagdad opnieuw een hevige explosie voor. Daarbij zouden geen doden zijn gevallen.

Het verzoek van Bush om meer geld is in strijd met zijn eerdere toezegging niet meer om zo'n budgetverhoging te vragen voor de presidentsverkiezingen. De gevraagde 25 miljard dollar komt bovenop het bedrag van 160 miljard dollar dat eerder werd uitgetrokken voor de operaties in Irak en Afghanistan. Volgens het Witte Huis moet de budgetverhoging worden gezien als een soort ,,verzekeringspolis'' die garandeert dat financiering van de militaire operaties niet droogvalt.