Bush laakt mishandelen, geen excuses

De Amerikaanse president Bush heeft gisteren tegenover twee Arabische tv-zenders de mishandeling van Iraakse gevangenen door Amerikaanse militairen veroordeeld. Expliciete excuses maakte hij niet.

Ook zou Bush zijn beklag hebben gedaan bij zijn minister van Defensie, Donald Rumsfeld.

Volgens berichten in de Amerikaanse pers is de president ,,niet tevreden'' en ,,ongelukkig'' over de manier waarop Rumsfeld hem zou hebben geïnformeerd over de pijnlijke kwestie.

Bush heeft gezegd dat hij sinds januari op de hoogte is van gevallen van mishandeling in de Abu Ghraib-gevangenis nabij Bagdad. Maar hij zou pas zijn doordrongen van de ernst van de zaak na het zien van de foto's. Sommige van die foto's zouden al langer in het bezit zijn geweest van Defensie, maar niet aan Bush zijn voorgelegd.

De kritiek van Bush op Rumsfeld kwam naar buiten via een niet nader genoemde functionaris van het Witte Huis die daar toestemming voor zou hebben gehad.

Bush zei gisteren in gesprek met de Arabische zenders Alhurra en Al-Arabiya dat de kwestie ,,mijn land in een slecht daglicht stelt'' en dat ,,onze burgers in Amerika verafschuwen wat ze hebben gezien [...] We delen dezelfde diepe gevoelens van zorg.''

Bush wees erop dat de gevallen van mishandeling en misbruik ,,de handelingen zijn van een paar mensen''. Het Pentagon onderzoekt of dat wel het geval is. Volgens een rapport van Defensie, dat eerder dit jaar werd gemaakt, is het probleem veel breder.

Critici zijn van mening dat Bush veel te terughoudend is geweest tijdens zijn gesprek met de Arabische zenders. De Democratische presidentskandidaat John Kerry zei in reactie: ,,De wereld zou van de president moeten horen dat de Verenigde Staten spijt hebben van iedere vorm van mishandeling [...] want we moeten de wereld laten weten dat we bereid zijn onze eigen fouten te herstellen'', zei Kerry.

De onrust over de kwestie in de Verenigde Staten zelf is verder toegenomen doordat Democratische, maar ook Republikeinse leden van het Congres tekst en uitleg eisen van het Pentagon en de inlichtingendienst CIA. Zij willen weten waarom de Iraakse gevangenen zijn mishandeld en wat de rol van de militaire inlichtingendienst daarbij is geweest. De Democratische senator Joseph Biden heeft zelfs om het aftreden van Rumsfeld gevraagd wanneer hij die vragen niet adequaat beantwoordt.