Breda heeft hoofdklasse in het vizier

Breda kan zich opmaken voor de hockeyhoofdklasse. In de beladen streekderby met en bij Tilburg won de club gisteren het eerste duel van de promotieplay-offs: 3-4.

Het was een bescheiden feestje dat beide hockeyclubs zondag vierden. Net kampioen geworden in de overgangsklasse, maar van de champagne werd voorzichtig genipt. Drie dagen later wachtte alweer het eerste duel uit de promotieplay-offs. En dus maanden beide coaches Frans Brands (Breda) en Sjoerd Marijne (Tilburg) hun selectie tot terughoudendheid.

Van dat verzoek leken de Breda-spelers zich weinig aangetrokken te hebben. Totaal verkrampt begon de gedoodverfde favoriet, kampioen immers van de sterker geachte overgangsklasse B, gisteravond aan de van oudsher beladen Brabantse streekderby. Om pas na een half uur wakker te schrikken, op het moment dat het opmerkelijk fris opererende Tilburg een comfortabele voorsprong (2-0) had genomen.

Wat volgde was een inhaalrace onder aanvoering van drie oud-internationals die Breda (1.072 leden) rijk is: Remco van Wijk, Jaap-Derk Buma en Wouter van Pelt. Vooral door hun inzet en ervaring werd de achterstand na rust ongedaan gemaakt, waarna de bezoekers in de verlenging alsnog toesloegen: 3-4. Zaterdag kan Breda op eigen veld de felbegeerde promotie veiligstellen in de best-of-three-reeks. ,,Maar we zetten de champagne nog niet koud'', waarschuwde Van Wijk (31).

Breda's nerveuze start was veelzeggend. Het jeugdige Tilburg mag dit seizoen promoveren, het gelouterde Breda moet nadat de ambitieuze club van suikeroom, zakenman en oud-speler Aad Ouborg vorig jaar in het zicht van de eindstreep zo jammerlijk struikelde over de torenhoge ambities. Laren profiteerde van de misstap, en liet de club uit `de stad met de grootste hockeydichtheid van Nederland' (4.500 spelers en speelsters) met een kater achter. ,,De druk is groot, maar dat mag ook na alle investeringen van de laatste jaren'', erkende Van Wijk.

Het winnende doelpunt (golden goal), na vijf minuten in de eerste helft van de verlenging, kwam op naam van een speler die zich min of meer bij toeval ophield in de cirkel, aanvoerder en laatste man Van Pelt. ,,Remco jakkert die bal altijd richting tweede paal, dus ik dacht: ik leg m'n stick plat op de grond, want je weet maar nooit'', grijnsde de matchwinner na afloop van het opvallend drukbezochte duel (3.200 toeschouwers).

Het bleek de juiste beslissing, van een steunpilaar van wie het nog maar de vraag is of hij volgend seizoen het korenblauw draagt van de vereniging, die zestien jaar geleden voor het laatst actief was op het hoogste niveau. ,,Toen ik bij deze club kwam, was dat met de bedoeling om, na zo'n lange tijd in de hoofdklasse te hebben gespeeld, voorzichtig af te bouwen. Nu zijn we drie jaar verder en vraagt iedereen of ik er nóg een jaar aan vast wil plakken.''

Dat is geen wonder. Zonder de `hockeyintelligentie' van de inmiddels 36-jarige regisseur lijkt Breda op voorhand kansloos in de hoogste afdeling, waar de ruimtes aanzienlijk kleiner zijn en elk foutje genadeloos wordt afgestraft. Van Pelt weet het. ,,Mijn lichaam doet het nog goed, zolang ik me maar niet bezondig aan lange sprints naar voren. Maar ik heb een drukke baan (in de ICT, red.), een vrouw en twee kinderen. Het is straks mede aan hen om te beslissen of ik doorga of niet.''

Maar vraag is wat Breda, met of zonder de voormalige spelverdeler van HDM, überhaupt te zoeken heeft in de hoofdklasse. ,,Op dit moment weinig'', beseft Van Pelt. ,,We zullen onszelf fors moeten versterken met een aantal hoofdklassewaardige spelers, anders kunnen we het schudden. Dan wacht ons net zo'n jaar als Hurley en EMHC (respectievelijk drie en vier punten uit 21 duels, red.), met forse nederlagen tegen clubs als Bloemendaal en Amsterdam, en daar heb ik helemaal geen trek in.''

Dat doemscenario wenst ook Van Wijk, de nog immer balvaardige aanvaller die twee jaar geleden terugkeerde op het oude nest, te vermijden. Hij mag dan een stap terug hebben gedaan, de 241-voudig international die twee gouden olympische medailles won bruist nog altijd van ambitie. ,,Mijn maatschappelijke carrière blijft op één staan, maar ik ga niet voor spek en bonen meedoen in de hoofdklasse. Ik train nu slechts twee keer in de week. Bij promotie zullen dat er minimaal weer drie moeten worden.''

Ook Van Wijk dringt aan op versterkingen, zeker nu het nog maar de vraag is of de licht ontvlambare tempobeul Buma (31) bereid is zijn loopbaan te verlengen. ,,Het is alleen vervelend dat wij pas in mei kunnen gaan shoppen'', beseft Van Pelt. ,,De meeste clubs uit de hoofdklasse beginnen daar tegenwoordig al in januari mee. Wat dat betreft zijn we sowieso in het nadeel.''

Eén voordeel heeft Breda. Mocht het, tien jaar na kortstondige hoofdklasse-avontuur van stadgenoot Push, inderdaad promoveren dan kan de club profiteren van de dit seizoen nieuwe promotie/degradatieregeling, die het nu heimelijk verfoeit. ,,Nu vinden we het misschien een merkwaardige regeling, maar volgend jaar kon het nog wel eens de redding zijn voor Breda'', voorspelde een realistische Van Pelt.

Nieuwkomer EMHC behaalde dit seizoen slechts één overwinning (op hekkensluiter Hurley) en mag op basis daarvan zo goed als zeker proberen het vege lijf te redden in een play-off (best-of-three) tegen Tilburg. De voltallige selectie van het ploegje uit Eindhoven stond gisteren dan ook langs de lijn om alvast haar huiswerk te doen.

    • Mark Hoogstad