BELGIË

Zinneke Parade

Met als doel `zinnergie', verdraagzaamheid en saamhorigheid op te wekken tussen de vele bevolkingsgroepen, danst op zaterdag 8 mei de Zinneke Parade voor de derde keer bont en vrolijk door Brussel. Vanuit vijf `zinnopolen' vertrekken om 13 uur vijf groepen richting centrum en treffen elkaar rond 19 uur op de boulevard tussen het De Brouckère- en het Anneessensplein. De grootse parade (vorige editie 300.000 toeschouwers) is voorbereid in tientallen culturele centra, scholen en verenigingen, en wordt georganiseerd door vrijwilligers en kunstenaars.

Zinneke Parade, zaterdag 8 mrt, 13-19u, Brussel. Inl www.zinneke.org

5 jaar SMAK

De impact van de tentoonstellingen van en in het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent op de Belgische museumbezoeker is moeilijk te overschatten. Hedendaagse kunst is nog nooit zo succesvol geweest als nu. Het SMAK en de favoriete kunstenaars van het museum hebben een belangrijke Europese uitstraling. Debet daaraan is voornamelijk aftredend directeur en onvermoeibaar kunstpromotor Jan Hoet. Dit weekend wordt hij officieel uitgewuifd en presenteert opvolger Peter Doroshenko zijn beleid. Ook is het vijf jaar geleden dat het huidige gebouw werd betrokken. Reden voor een tweedaags, gratis feest met tientallen muzikale optredens, kunstperformances en `live kookplezier'.

Feest en tentoonstellingen in het S.M.A.K., Citadelpark, Gent, 8 mei 14-05u en 9 mei 10-18u (familiedag); expo's voorts di t/m zo 10-18u. Inl 0032 92211703 en www.smak.be

En verder

Kunstenfestivaldesarts, t/m 22 mei, Brussel www.kunstenfestivaldesarts.be; De Klank van de Stad, openingsweekend Antwerpen Wereldboekenstad, 7 t/m 9 mei, Antwerpen www.deklankvandestad.be; Feel the old - Feel the new, t/m 6 juni, Z33, Zuivelmarkt 33, Hasselt 0032 11295960; Lenteprovisie - Tentoonstelling-veiling, t/m 1 mei, Atelier 340 Muzeum, Rivierendreef 340, Brussel 0032 2242412.