Beeldende kunst

Silver Award

De tentoonstelling Het Licht van Zilver, n.a.v. de 2de editie van de tweejaarlijkse ontwerpwedstrijd Schoonhoven Silver Award toont opmerkelijke kwaliteit van het werk. Tegenover de ragfijne bloemblaadjes met parelvormige dauwdruppels van Mari Ishikawa staan de solide kegelvorm van Risto Nylund en de kloeke, modernistische bliksemschicht van Cees Post. Sommige ontwerpers vulden het wedstrijdthema in met conventionele kandelaars, kroonluchters en lampenkappen. Anderen zochten het licht juist in het zilver zelf. Christian van Grinvens Lightning Woebel, een sculpturaal object van kunstig golvende en in elkaar gedraaide stroken, laat het invallende licht alle kanten opspatten. Maar er is ook plaats voor de schaduwzijde. Bruno Sievering-Tornow vernietigde met zuur zijn klassieke, uit één plaat zilver gedreven dienblad. Het doffe, rafelige blad dat eruit ziet als een archeologische vondst, lijkt erop te wijzen dat de kostbare verworvenheden van het ambacht dreigen te verdwijnen.

Het winnende ontwerp stelt ons gerust: zo'n vaart zal het niet lopen. Spring Light van de Duitse Monika Gimborn-Jochum bestaat uit 20 parasolletjes die met dunne, buigzame steeltjes in een metalen staaf zijn geprikt. Ieder asymmetrisch ovaaltje heeft een andere bewerking ondergaan waardoor het net even anders het licht weerkaatst. De kleinste luchtverplaatsing transformeert de vormpjes tot frivole dansers in een impressionistisch lichtballet. Spring Light is fascinerend en speels, doordacht en knap gemaakt, zo kan zilver dus ook zijn.

Het Licht van Zilver. In De Watertoren, Schoonhoven. T/m 6 juni, di-za 13-17 uur. Inl www.zilvergalerie.nl of 0182-381060.

Dante Gabriel Rossetti

Op de mooi onderbouwde expositie over Dante Gabriel Rossetti (1828-1882) in het Van Goghmuseum zijn alle grote werken van de schilder present. De Pre-Raphaelite Rossetti is vooral te zien als schepper van decadente dromen van hypergevoelige, in zichzelf gekeerde vrouwen, van verholen erotiek. Rond 1860 begom Rossetti grote vrouwenportretten in Venetiaanse stijl te maken vooral van zijn vaste model en latere vrouw, de beeldschone, maar tragische Elizabeth Siddal.

Dante Gabriel Rossetti t/m 6 juni in het Van Gogh Museum, Paulus Potterstraat 7, Amsterdam. Dag 10-18u.

Rosemin Hendriks

In het werk van Rosemin Hendriks (1968) is elk element van het gezicht Tot op de millimeter gedetailleerd. Ze begint met een digitaal zelfportret, op papier geprojecteerd of nagetekend. Met potlood tekent Hendriks contouren en vlakken die weer worden uitgeveegd. Over de waas van uitgevlakte lijnen en grijzige transparante vlekken trekt Hendriks in houtskool de definitieve lijnen van het gezicht. Hendriks heeft een eigenzinnig oeuvre gecreërd.

Rosemin Hendriks: tekeningen 1997-2004. Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. T/m 27 juni. Di-zo 11-17u.

Alphonse Mucha

Gelukkig omvat de presentatie van Alphonse Mucha (1860-1939) in de Kunsthal veel meer dan alleen Jugendstil-affiches. Mucha was ook illustrator, sieradenontwerper, beeldhouwer en een ambitieus schilder. In Parijs gold deze duizendpoot als een van de belangrijkste art nouveau-kunstenaars. Zijn doorbraak dankte hij aan de beroemde actrice Sarah Bernhardt. Mucha hoort ook tot de Oost-Europese schilders van rond 1900 die probeerde in te spelen op de politieke actualiteit.

Alphonse Mucha, meester van de Jugendstil t/m 23 mei in de Kunsthal, Rotterdam. Di-za 10-17u, zo 11-17u.

En verder

Fritz Wotruba en de Weense avant-garde t/m 4 juli, Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di-zo 11-17u. In Brazilië met Albert Eckhout t/m 27 juni Mauritshuis, Korte Vijverberg, Den Haag. Di-za 10-17u, zo 11-17u; Charlotte Schleiffert t/m 9 mei Museum Boijmans v Beuningen, Museumpark 18-20, R'dam. Di-za 10-17u, zo 11-17u; Vis vitalis; stillevens van Hollandse en Vlaamse meesters, 1550-1700 t/m 9 mei Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10, Utrecht. Di t/m zo 11-17u; Van Corot tot Cézanne t/m 9 mei Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di-zo 11-17u.