Amsterdam

De Krijtberg

EXPOSITIE

Wegens het 350-jarig bestaan van de Jezuïtenkerk De Krijtberg in Amsterdam organiseert het Bijbels Museum een expositie over de geschiedenis van deze kerk die sinds 1654 aan het Singel bij het Koningsplein staat. De kerk is gewijd aan de 16de eeuwse Spaanse patroonheilige Franciscus Xaverius. De kerk werd De Krijtberg genoemd, naar een huis dat daar vroeger stond. Omdat katholieke godshuizen van buitenaf niet zichtbaar mochten zijn, was De Krijtberg tot ver in de 19de eeuw een huis- of schuilkerk. De huidige pastorie werd in 1834 gebouwd, met erachter, ook onzichtbaar, een nieuwe kerk. In 1883 is die kerk vervangen door het huidige neogotische gebouw met de twee spitse torens. Het Bijbels Museum toont de geschiedenis van De Krijtberg aan de hand van prenten, bouwtekeningen en foto's, kerkzilver, beelden, schilderijen en `jezuïtenporselein.

`350 jaar Krijtberg', Bijbels Museum, Herengracht 366-368, ma t/m za 10-17u zo 11-17u. t/m 12 sept www.bijbelsmuseum.nl

Therapeurette

KUNST & THERAPIE

Vanaf vandaag staan in het Vondelpark zes cabines waar voorbijgangers een gesprek kunnen hebben met `therapeuten' over de vragen des levens. Maar het kunstwerk biedt ook een luisterend oor van kunstenaars en filosofen. Arnhems kunstenaar/bedenker Oscar Prinsen vindt dat Nederlanders met problemen ook alternatieve therapeuten moeten raadplegen.

6 mei 15u-20u. 7-9 mei 15u-18u en 19u-21u. 9 mei 12-15u en 16u-18u, Vondelpark Amsterdam. Gratis entree. www.loslopendemens.nl

Exotische dieren

EXPOSITIE

In Rijksmuseum Amsterdam Schiphol zijn deze zomer prenten en tekeningen van exotische dieren te zien. De werken dateren uit de 16de tot 18de eeuw, toen de wereld overzee ontdekt werd en de mensen hier gefascineerd raakten door het exotische. Hoogtepunt van de expositie is Rembrandts tekening van een leeuw.

`Rembrandt and other animals', Rijksmuseum Amsterdam Schiphol, Holland Boulevard tussen E- en F-pier, t/m 22 aug dag 7-20 u. Inl www.rijksmuseum.nl

Repin

MUZIEK

De violist Vadim Repin is bij het Koninklijk Concertgebouworkest de solist in een Russisch concert dat wordt gedirigeerd door Joeri Temirkanov.

Op het programma staan Kikimora, legende voor orkest van Anatoly Ljadov, het Eerste vioolconcert van Sergej Prokofjev en de Vijfde symfonie van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski.

Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Joeri Temirkanov: 12, 13, 14 mei 20u15 Concertgebouw Amsterdam res (020) 6718345. Radio 4: 23 mei 14u15.

Beth Hart & Band

POP

Met een zucht van verlichting kunnen we het tijdperk van de kwinkelerende soulzangeressen (Carey; Houston) afsluiten. De macht ligt weer bij de rauwheid van de straat. Bij Beth Hart bijvoorbeeld: maak kennis met het artistieke nichtje van Bonnie Raitt dat voor galg en rad opgroeide. Een keel als Janis Joplin, maar met meer souplesse. Als het geluid beter is dan de vorige keer dat ze hier optrad kan het een dampende avond worden.

7 mei 19.30u Paradiso, Amsterdam. Inl. 020-6264521