Alitalia mag geen staatssteun krijgen

De noodlijdende luchtvaartmaatschappij Alitalia mag geen staatssteun meer ontvangen. Volgens de woordvoerder van eurocommissaris De Palacio (Transport, Energie) is alleen een overbruggingskrediet mogelijk, dat binnen een jaar moet worden terugbetaald.

De woordvoerder zei gisteren ook dat de Europese Commissie aan de Italiaanse autoriteiten informatie heeft gevraagd over de ontwikkelingen rond Alitalia. Andere luchtvaartmaatschappijen, waaronder British Airways en Lufthansa, hebben Brussel gevraagd om aandacht voor de overheidsbemoeienissen met Alitalia. De Italiaanse overheid heeft tot het weekeinde om op de informatievraag te reageren. Wel zijn er al informele contacten.

De Palacio's woordvoerder onderstreepte dat bij staatssteun in de luchtvaart het principe geldt van `één keer is de laatste keer'. Alitalia kreeg in 1997 met toestemming van Brussel al staatssteun. Een eventueel overbruggingskrediet moet vooraf door de Europese Commissie worden goedgekeurd. ,,Dan moet er een herstructurerings- of een liquidatieplan zijn'', aldus de woordvoerder. Hij wees op het voorbeeld van de Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena, die na een overbruggingskrediet werd opgevolgd door SN Brussels Airlines.

Volgens de woordvoerder mag de overheid eventueel ook veiligheidskosten in verband met de bestrijding van terrorisme op zich nemen, maar ook hiervoor is toestemming van Brussel nodig. Bovendien mag niet slechts één luchtvaartmaatschappij hiervan profiteren.

De woordvoerder van de Europese Commissie zei ook dat bij een eventueel faillissement van Alitalia de slots (start- en landingsrechten) voor de concurrerende luchtvaartmaatschappijen beschikbaar komen. De slotcoördinator in de lidstaat moet toezien op de verdeling, waarbij Brussel kijkt of dit eerlijk gebeurt.