Weer terug in Nederland

Na twaalf jaar afwezigheid is Jan Willem de Cler (39) terug in Nederland. Jarenlang werkte hij voor General Electric in diverse functies in vele landen, waaronder Frankrijk, Italië, de VS en Hongarije. Maandag is hij begonnen als algemeen directeur van Carl Zeiss Benelux en dat betekent niet veel verder reizen dan de vestigingen in Sliedrecht en Zaventem. ,,Bij GE had ik alle kunstjes wel gedaan, ik wilde voor een wat kleinere club werken, maar wel voor een topmerk.'' Carl Zeiss, vooral bekend van verrekijkers en cameralenzen, maakt ook producten voor biomedisch onderzoek en de auto-industrie. Het Duitse bedrijf zit midden in een revolutie, vertelt De Cler. Sinds vorige week is het bedrijf niet langer een stichting met twee afdelingen (optiek en specialty glass), maar bestaat Carl Zeiss uit twee bedrijven die eigendom zijn van dezelfde stichting. Verder wordt de managementstructuur gemoderniseerd. De Cler is nu al trots op het bedrijf: ,,De plaatjes die je op tv ziet van Mars zijn gemaakt met een Zeiss-lens.''

Personalia@nrc.nl

    • Friederike de Raat