`We spoelen coaches hier door de gootsteen'

Norbert Nederlof (49) was als hockeycoach werkzaam in zowel de hoofd- als de overgangsklasse, die vanavond de primeur beleeft van promotie- play-offs. ,,Een onzinnig idee.''

Zijn vingers jeuken. Héél graag zou Norbert Nederlof weer aan de slag gaan als hockeycoach. ,,Over de gehele linie wordt er tamelijk naïef gespeeld. Ja, ook in Nederland. Het ontbreekt aan een doortimmerde strategie. Als ik dat zie, krijg ik kromme tenen.''

Een paar jaar geleden schoof de voormalig trainer-coach van Bloemendaal, HCKZ, SCHC en Laren aan bij de beruchte voorzitter van de Indiase hockeybond, KPS Gill. ,,We waren het eens: mister Nederlof zou bondscoach worden. Ik moest alleen nog wat persoonlijke gegevens die kant opsturen, en klaar was Kees.'' Met een cynisch lachje: ,,Een antwoord heb ik tot op de dag van vandaag niet mogen ontvangen.''

Hij zit momenteel zonder club, en heeft ,,links en rechts wat ijzers in het vuur''. Maar: ,,Wordt het niks, ook goed. Dan zit niemand kennelijk op mij te wachten. Ik ben niet afhankelijk van het hockey. Ik heb mijn eigen bedrijf (Dutch Field Hockey, red.) en ben verder invalkracht op een basisschool, dus ik red me wel. Ik vind hockey alleen een verdomd fascinerend spelletje.''

Zelf was Nederlof (49) spits bij Amstelveen. Hij haakte al op zijn 25ste af. ,,Ik studeerde toen aan het conservatorium. Al dat `gehak' op die ledematen werd me op gegeven moment te link. Vingers zijn heilig voor een musicus.''

De laatste jaren was de oud-bondscoach van Jong Oranje vooral werkzaam in de overgangsklasse, waar de twee kampioenen uit de mannencompetitie (Breda en Tilburg) vanavond aan de promotieplay-offs beginnen. De winnaar van de best-of-three-serie neemt volgend seizoen de plaats in van de nummer laatst uit de hoofdklasse, de verliezer strijdt met de nummer elf om een plek in de hoogste afdeling.

De nieuwe regeling is onder meer bedoeld om de krachtsverschillen tussen ere- en eerste divisie te minimaliseren. ,,Een onzinnig idee'', schampert Nederlof. ,,De top van de overgangsklasse doet niet onder voor het rechterrijtje in de hoofdklasse. Als kampioen behoor je bovendien beloond te worden. Het opwerpen van al die drempels druist in tegen mijn sportieve rechtvaardigheidsgevoel.''

Nog zo'n bron van ergernis: de aanstelling van Terry Walsh als bondscoach van Nederland. Nederlof: ,,Walsh is op zich een prima keuze, maar waarom een Australiër inhuren als het talent in eigen land voorhanden is? Het argument dat `Nederland geen geschikte kandidaten heeft' is flauwekul, en bovendien een grove belediging. Zowel voor de eigen coachopleiding als voor ieder zichzelf respecterende hockeycoach. Over motiveren gesproken.''

Liever zou hij zien dat Nederland zich spiegelt aan het beleid in Duitsland. ,,Bernhard Peters (bondscoach van Duitsland, red.) is een voorbeeld van iemand die door zijn eigen bond stap voor stap is klaargestoomd voor het grote werk. Zó leid je mensen op. In Nederland spoelen we de coaches door de gootsteen. Ik hoor van vele kanten lovende verhalen over [assistent-bondscoach] Michel van den Heuvel, maar die kiest eieren voor zijn geld door naar Bloemendaal te gaan. Dat vind ik veelzeggend.''

Maak hem niets wijs over het beleid van de hockeybond. ,,Het ontbreekt aan durf en een langetermijnvisie. Gijs van Heumen (ex-vrouwenbondscoach, red.) was als technisch directeur indertijd de man van de rode draad, maar hij kon vertrekken. En waarom? Niemand die het weet. Besturen betekent afstand kunnen nemen, en bepaalde beslissingen overlaten aan professionals met verstand van zaken. Dat is kennelijk te veel gevraagd.''

Hij heeft ook een bijnaam: `Noppie Nederlaag'. Kom van dat stigma maar eens af in een wereldje waar iedereen elkaar graag napraat. Laconiek: ,,Ach ja, die bijnaam. Slaat nergens op. Een keer een stempel op je voorhoofd en je komt er blijkbaar niet meer vanaf. Bij alle clubs waar ik heb gewerkt, heb ik succes gehad. Dat kan niemand ontkennen.''

Vorig jaar leidde hij de mannenploeg van Laren naar de hoofdklasse. Om kort daarop in dienst te treden als technisch directeur bij dezelfde club uit 't Gooi. Maar `weggepromoveerd' is hij niet, zoals is gesuggereerd in het kamp der `Larinezen'. Nederlof: ,,Na vier jaar was de chemie weg. Het was een loodzwaar seizoen, met een aantal uit de hoofdklasse teruggekeerde spelers die de wijsheid in pacht meende te hebben. Dat maakte het werken er niet makkelijker op. Dat Koen Pijpers (zijn opvolger, red.) nu alle credits krijgt, prima. Maar ik heb het fundament neergezet. Toen ik kwam, moest ik puinruimen. Steen voor steen heb ik het opgebouwd. Toen ik ging, stond er een kampioensploeg.''

Ook bij Laren kwam Nederlof terecht in wat hij ,,een amateuristische sandwich'' noemt. ,,Dat is hockey eigen: goedwillende amateurs in zowel de boven- als de onderlaag. Je kunt het ze vaak niet eens kwalijk nemen, want ze doen allemaal hun best: de bestuurders, de spelers en de vrijwilligers. Maar professioneel denken en handelen is meestal niet aan hen besteed.''

Ter illustratie verwijst hij naar het vorig seizoen. ,,Aan de vooravond van de belangrijkste wedstrijd van het jaar besloten zeven hockeyspelers tijdens Koninginnenacht door te zakken. Toen ik dat hoorde, was ik verbijsterd. Tegenover dergelijk studentikoos gedrag sta je als coach compleet machteloos.''

    • Mark Hoogstad