VN: `Routekaart' geldt nog

De Verenigde Naties, de Europese Unie, de Verenigde Staten en Rusland staan nog steeds achter de `routekaart', het internationale stappenplan naar een vredesregeling in het Midden-Oosten.

Het zogenoemde `Kwartet' sprak in New York onder meer over de plannen van de Israëlische premier Sharon voor ontruiming van 21 nederzettingen in de Gazastrook en vier op de bezette Westelijke Jordaanoever.

De vier zeiden met instemming te hebben gekeken naar het plan en noemde het ,,een zeldzaam moment op een kans [in de zoektocht naar vrede, red.]''. Het plan werd echter afgelopen weekeinde door de Likud-partij van Sharon verworpen in een referendum.

De vier gaven geen goedkeuring aan het plan, maar benadrukten dat Israël moet onderhandelen met de Palestijnen en hen niet moet confronteren met unilaterale beslissingen.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, riep na de bijeenkomst van het `Kwartet' verder zowel Israël als de Palestijnen op aan hun verplichtingen in het vredesproces te voldoen. Hij vroeg de Palestijnse Autoriteit op te treden tegen militante groeperingen. Israël moet volgens Annan voorkomen dat er burgerslachtoffers vallen.

De vier riepen verder op tot het benoemen van een ,,machtige'' Palestijnse premier, met wie kan worden onderhandeld. Waarnemers zien dit als een belangrijke verschuiving van accent, omdat de Palestijnse president Yasser Arafat hiermee een tik op de vingers krijgt.

De Verenigde Staten weigeren te onderhandelen met Arafat. De EU ziet in hem de democratisch gekozen vertegenwoordiger van de Palestijnen, maar sommige Europese ministers van Buitenlandse Zaken vragen zich af hoe realistisch deze benadering nog is.

In reactie op de dood van een Israëlische zwangere vrouw en haar vier kinderen zondag, viel het Israëlische leger gisteravond Palestijnse vluchtelingenkampen in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever binnen. Bij een inval in Tulkarem, in het noorden van de Westelijke Jordaanoever, braken vuurgevechten uit met Palestijnse schutters. In het vluchtelingenkamp Khan Younis in de Gazastrook werden zeker tien huizen vernield en werden volgens Israël twee Hamas-leden gedood.