Verdachte steekpartij blijft in hechtenis

De 35-jarige Daniël S. die in januari zijn vroegere leraar op de Mgr. Hermusschool in Amsterdam neerstak, blijft in voorlopige hechtenis zitten tot de behandeling van zijn zaak op 28 mei. Deskundigen concluderen dat het gevaar voor recidive van de doofstomme man groot is. Ook hebben zij tbs geadviseerd. De rechtbank in Amsterdam wees daarom gisteren tijdens een pro forma-zitting het verzoek van zijn advocaat af om de voorlopige hechtenis op te heffen.

S. stak op 23 januari een medewerker van het Mgr. Hermusschool in Amsterdam vijf keer, in hart, borst en buik. Het slachtoffer lag dagenlang in kritieke toestand op de afdeling intensieve zorg van het ziekenhuis. Inmiddels is de man hersteld, maar nog niet aan het werk.

Als motief gaf S. bij de politie aan dat hij door de leraar seksueel was misbruikt. De zaak wordt op 28 mei bij de rechtbank in Amsterdam inhoudelijk behandeld.

De politie is nog bezig met het onderzoek en spreekt onder andere met oud-klasgenoten van S. en is op zoek naar een vroegere juf die volgens de verdachte getuige van de mishandeling zou zijn geweest. S., kort geschoren kapsel, gouden oorringen en dikke zwarte wallen onder zijn ogen, herhaalde gisteren tijdens de zitting dat hij door zijn vroegere meester is mishandeld en barstte daarbij in tranen uit.

Toen de rechter hem vroeg of hij nog iets wilde zeggen vertelde hij dat hij als kind ooit bedreigd was met een geweer. Hij kon toen de politie niet bereiken omdat hij niet kon bellen, sms'en was in die tijd nog niet mogelijk, hield hij de rechter voor. De rechter onderbrak hem en zei dat hij zijn verhaal tijdens de inhoudelijke behandeling kan doen.

S.' advocaat K. Lieuw On vroeg de rechtbank om opheffing van de voorlopige hechtenis zodat S. enkele tatoeages waar hij nu spijt van heeft, kan laten verwijderen. Een tatoeage met het Engelse woord 'hate' wil hij volgens zijn advocaat laten veranderen in `God'. Daarnaast is volgens de advocaat de kans op recidive niet aanwezig, omdat zijn woede zich alleen op de leraar richtte. Ook zou het volgens zijn advocaat beter zijn als hij niet meer vast zou zitten, zodat hij zich goed voor kan bereiden op de zitting eind mei.

S. zelf stelt ook dat de kans op herhaling niet aanwezig is. ,,Ik heb God beloofd nooit meer een wapen te dragen'', zei hij via een doventolk. Ook zal hij de leraar voortaan met rust laten, verzekerde hij de rechtbank.