Vaker onderzoek top

Steeds vaker worden topmanagers bij een fusie, overname, een nieuwe functie of problemen in het bedrijf doorgelicht in een assessment om te kijken of ze over de juiste capaciteiten beschikken. Dit blijkt uit een rondgang langs managementadviesbureaus.

Bij Ebbinge & Company, adviesbureau voor loopbaanvraagstukken, groeide het aantal assessments voor de hogere managementniveaus vorig jaar met 25 procent, dit jaar naar verwachting met 20 procent. Adviesbureau Jonathan Warner, gespecialiseerd in de begeleiding van hoger management, onderzocht vorig jaar zes directies, dit jaar zal dat aantal rond de dertig uitkomen.

Er zijn verschillende redenen voor het feit dat steeds vaker advies wordt ingewonnen over topmanagers, volgens Arjan Eleveld van Jonathan Warner. ,,Overnamepartners en participatiemaatschappijen die geld steken in een bedrijf willen weten of het zittende management wel in staat is om het nieuwe bedrijf tot een succes te maken.'' Die ontwikkeling is nieuw, volgens Eleveld. ,,Er werd bij fusies en overnames altijd naar van alles gekeken, van de boekhouding tot de bedrijfshuisvesting, maar nauwelijks naar de kwaliteiten van het topmanagement.'' De angst voor affaires als bij Ahold en Parmalat speelt daarbij een rol.

LOOPBAAN: pagina 18

    • Friederike de Raat