Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over het mogelijke terrorisme in Nederland met directeur Rosenthal van het onderzoeksinstituut voor veiligheid en crisismanagement, CDA-fractievoorzitter Verhagen en voorzitter Van de Pol van het college bescherming persoonsgegevens. Verder aandacht voor de burgeroorlog in Soedan. Ned.2, 18.20-19.05u.

Bevrijdingsdag. Terugblik op de nationale viering van de bevrijding. Dit jaar staat de provincie Groningen centraal. Vanaf 21.00 uur rechtstreeks uit Amsterdam het 5 mei-concert het Radio Filharmonisch Orkest Holland o.l.v. dirigent Edo de Waart met werk van Monteverdi, Bernstein en Gershwin. Ned.1, 20.30-22.17u.

Nova. Gesprek met mr. M. Wladimiroff die in Irak rechters gaat opleiden. Verder oud-verzetsstrijders over prins Bernhard en de veiling van een nieuw ontdekt werk van Vermeer. Ned.3, 22.20-23.00u.

DOCUMENTAIRE

El lobo: The song of the wolf. Zie tv-vooraf. National Geographic, 19.00-20.00u.

Mores. In deze uitzending van jonge programmamakers aandacht voor de veiligheid op straat, de carrièrekansen van hond Billy en maagdelijkheid van Marokkaanse meisjes. Ned.3, 20.00-20.30u.

The Protectors A Second Chance. Eerste deel van een tweeluik over hoe de Engelse overheid omgaat met gevaarlijke misdadigers na hun gevangenisstraf. Aan het woord komen politie- en proeftijdambtenaren en worden twee zedendelinquenten gevolgd. BBC1, 22.00-23.00u.

KUNST & SPORT

TV3. Onder meer een gesprek met acteur Frank Lammers over zijn rollen in de film Het Zuiden en het toneelstuk Richard III. Ned.3, 19.32-20.00u.

Voetbal. Voorbeschouwing en verslag van het beslissende duel tussen Chelsea en AS Monaco in de halve finale van de Champions League. Ned.2, 20.25-22.45u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gesprekken met PSV-voetballer Marc van Bommel en Feyenoord-trainer Bert van Marwijk. RTL4. 22.20-23.30u.

FILM

.Unbreakable (M. Night Shyamalan, 2000, VS). Vierde film van de Indiaas-Amerikaanse regisseur is net als zijn mega-hit The Sixth Sense een spookachtige thriller en in veel opzichten ook een echt vervolg. Andermaal een meditatieve atmosfeer en een fenomenale rol voor Bruce Willis, nu als veertiger die als enige een ernstig treinongeluk overleeft en zich voor de vraag geplaatst ziet wat de bedoeling is van die wonderbaarlijke redding. Veronica, 20.30-22.30u.

.Maverick (Richard Donner, 1994, VS). Vermakelijke speelfilmversie van western-tv-serie uit de jaren vijftig rond melkdrinkende charmeur annex beroepsgokker annex scherpschutter. Met Mel Gibson als de titelheld, Jodie Foster als aantrekkelijk dievegge en James Garner als raadselachtige heer. Overladen scenario laat hen jan en alleman bedriegen tijdens pokertoernooi. SBS6, 20.30-22.55u.

.The English Patient (Anthony Minghella, 1997, VS). Verfilming van gelijknamige roman van Michael Ondaatje werd een semi-intellectueel verhaal over grensoverschrijdende liefde. De ernstig verbrande patiënt Ralph Fiennes, over wie verpleegster Juliette Binoche zich ontfermt in een zwaar gehavend klooster in Italië in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog, herinnert zich stukje bij beetje zijn buitenechtelijke liefde met Kristin Scott Thomas tijdens een vooroorlogse expeditie in Noord-Afrika. Ned.1, 22.17-0.48u.

.Easy Rider (Dennis Hopper, 1969, VS). Invloedrijke road movie-klassieker, met Dennis Hopper en Peter Fonda als gemotoriseerde hippies. Ook met Jack Nicholson. Muziek van The Byrds, The Band, Jimi Hendrix, Steppenwolf. RTL5, 24.00-1.40u., onderbroken door reclame.

.Intimate Relations (Philip Goodhew, 1996, Eng./Can.). Zwarte komedie hekelt de seksuele moraal (schijnheiligheid) in het Engeland van de jaren vijftig. Matroos Rupert Graves huurt kamer bij keurige familie. Dan kruipt vrouw des huizes Julie Walters tussen zijn lakens. BBC1, 0.35-2.20u.

RADIO

Kunststof. De gepensioneerde specialiste 17de-eeuwse literatuur Marijke Spies vertelt over haar romandebuut Een onschuldige familie. Radio 1, 19.02-20.00u.

Plein publiek. Onder meer een gesprek met de van huis uit hervormde kunstenares Marja Timmer die vijf jaar geleden afstand deed van al haar bezittingen en zich bekeerde tot het boeddhisme. Morgen, 747AM, 10.02-11.30u.