Stan en De Tijd op het Theaterfestival

Vanuit Gent maakte samensteller Martin Schouten vanmorgen zijn selectie voor het Theaterfestival bekend: Rouw siert Electra van Toneelgroep Amsterdam, Tim van Athene van ZT Hollandia, Tartuffe van het Nationale Toneel, Geslacht van Dood Paard, Poquelin van tg Stan, Emilia Galotti van De Tijd, One hand waving free van Bernard van Eeghem, en Achter 't eten van Ceremonia/ Het muziek Lod.

Voor het eerst dit jaar wordt het festival, waarop de `meest belangwekkende' toneelstukken van het seizoen worden vertoond, niet samengesteld door een vakjury, maar door twee curatoren. Journalist Schouten selecteerde het volwassenentoneel, Nicole Petit selecteerde het jeugdtheater. Petits selectie bestaat uit: Drift (Transparant), Gebroeders Leeuwenhart (Bronks), Frustration Island (Het paleis/ De Kakkewieken) en Ik zou mezelf willen weggeven maar ik weet niet aan wie (Huis a/d Amstel).

Na het zien van 137 voorstellingen (,,59 procent van het aanbod'') moet Schouten tot zijn spijt constateren dat de theatertop sinds begin jaren negentig, de dagen dat hij toneelrecensies schreef voor de Volkskrant, niet veranderd is: ,,Uit deze selectie – Rijnders, Van Hove, Stan, De Tijd – blijkt dat het beste toneel nog steeds door dezelfde mensen wordt gemaakt. De enige uitzondering is Bernard van Eeghem, een vijftigjarige Vlaamse man die solo-performances maakt.'' Schoutens selectie wijkt ook niet af van wat de jury's totnutoe samenstelden: ,,Ik had graag een eigenzinniger selectie gemaakt, met allemaal nieuwe namen, maar ja; het is niet anders. Dit zijn nu eenmaal de besten.''

Schouten heeft zijn theaterbezoek van het afgelopen seizoen vastgelegd in het dagboek Een jaar in het duister, dat in het najaar verschijnt.

Het Theaterfestival wordt vanaf 26 augustus in Amsterdam en Gent gehouden.

    • Wilfred Takken