Spanning rond omstreden leider Adzjarië loopt op

De Georgische president Michail Saakasjvili heeft de leider van de opstandige regio Adzjarië, Aslan Abasjidze, vanmorgen ,,enkele uren'' te tijd gegeven om zijn verzet tegen het centrale gezag op te geven.

Dit heeft het hoofd van de nationale veiligheidsraad, Vano Merabishvili, vanmorgen voor de Georgische staats-tv gezegd.

Het ultimatum volgde nadat de spanning rond de hoofdstad Batoemi van Adzjarië vanmorgen verder was opgelopen toen gewapende mannen het vuur openden op demonstranten. Twee personen raakten gewond.

De schoten werden afgevuurd op een kolonne van ongeveer 700 demonstranten die op weg waren naar de regionale hoofdstad Batoemi. In de stad demonstreerden vanmorgen naar schatting enkele duizenden mensen voor het vertrek van Aslan Abasjidze. De leider van de opstandige regio had de toegangswegen naar Batoemi laten afsluiten in een poging te verhinderen dat de kolonne demonstranten zich zou aansluiten bij het protest in de stad.

In Batoemi hebben zich sinds gisterochtend enkele duizenden demonstranten verzameld op het plein voor de grootste universiteit van de stad aan de Zwarte Zee. Ze trotseren het door Abasjidze afgekondigde uitgaangsverbod, eisen zijn vertrek, zwaaien met rood-witte nationale vlaggen van Georgië en betuigen hun steun aan de Georgische president Michail Saakasjvili.

De onlangs gekozen Saakasjvili wil een eind maken aan het volgens hem ,,criminele regime van Abasjidze'' en wil het centrale gezag van Tbilisi over de autonome en opstandige regio Adzjarië herstellen. De ongeveer een half miljoen inwoners tellende regio is relatief rijk, onder andere dankzij haar aandeel in de – legale en illegale – handel in olie.

,,Niemand kan Abasjidze helpen. Hij zal Adzjarië moeten verlaten'', aldus het Georgische parlementslid Edoeard Soermanidze, voorman van de groepering `Ons Aszjarië' en van het verzet tegen Abasjidze. ,,Vijftienduizend mensen hebben zich verzameld in Batoemi. Geen wapen kan helpen tegen de wil van het volk.''

Het verzet tegen Abasjidze laaide op nadat Saakasjvili afgelopen weekeinde de druk op Abasjidze opvoerde, ontbinding van diens paramilitaire groepen en beëindiging van onderdrukking van de oppositie eiste.