Soedan herkozen, VS lopen weg

Soedan is gisteren voor een derde termijn van een jaar gekozen als lid van de belangrijkste `waakhond' van de Verenigde Naties voor de mensenrechten, dit tot grote woede van de Verenigde Staten. De Amerikaanse VN-vertegenwoordiger in Genève, Sichan Siv, verliet gisteren de bijeenkomst van de mensenrechtencommissie enkele minuten voor Soedans herverkiezing omdat het land zich schuldig zou maken aan etnische zuiveringen in de regio Darfur.

Soedanese regeringstroepen steunen daar volgens de VS Arabische milities die gewelddadig optreden tegen niet-islamitische zwarte landgenoten. ,,De VS zullen niet deelnemen aan deze absurditeit'', zei Siv voordat hij wegliep. Hij zei dat de VS ,,perplex stonden en verbijsterd waren'' dat de Afrikaanse groep van VN-landen Soedan had genomineerd, een land dat ,,zijn eigen Afrikaanse inwoners vermoordt''.

Siv's weglopen ontlokte een felle reactie bij de Soedanese VN-afgevaardigde Omar Bashir Manis. Hij zei dat de VS geen recht van spreken hadden en wees op de beschuldigingen dat Amerikaanse soldaten gevangenen mishandelen en martelen in Irak. Beelden van de Iraakse gevangenen ,,zijn vers in het geheugen van alle mensen in de wereld die van rechtvaardigheid houden'', zei de Soedanese afgevaardigde.

Volgens VN-regels kunnen regionale groepen beslissen welke landen zetels krijgen in VN-organen. De Afrikaanse groepen wachtte tot vorige week met het presenteren van de lijst van vier kandidaten, Kenia, Soedan, Guinee en Togo. De VS hadden door de late indiening geen kans meer om een ander Afrikaans land te bewegen zich in de strijd voor een zetel te mengen, aldus VN-diplomaten.