Skeletten ouder dan 50 jaar

De zeven menselijke skeletten die zijn aangetroffen in de tuin van een villa in de Maastrichtse wijk Biesland, liggen daar al langer dan vijftig jaar. Dat heeft onderzoek van de technische recherche gisteren uitgewezen. Alle verjaringstermijnen van mogelijke misdrijven zijn verstreken, vertelt een woordvoerder van de politie. ,,Justitie zal daarom geen onderzoek instellen, behoudens als zou blijken dat het om oorlogsslachtoffers gaat''. Dan kunnen het misdaden tegen de menselijkheid zijn.

Een hoveniersbedrijf trof maandagmiddag bij graafwerkzaamheden in de tuin van het huis aan de Picardenlaan een schedel aan en lichtte de politie in. De technische recherche legde gisteren zeven nagenoeg onbeschadigde skeletten bloot, die ze de komende dagen uitgraaft, inpakt en overbrengt naar het Antropologisch Instituut in Leiden dat onderzoek doet naar de exacte ouderdom.

De bewoners van het vrijstaande huis houden vakantie in het buitenland maar zijn van de vondst op de hoogte gesteld. Ze wonen nog geen jaar in de woning, die volgens buurtbewoners in 1962 is gebouwd. Een buurman zegt dat op de plaats waar de geraamtes zijn gevonden altijd een gazon is geweest. ,,Wij wonen hier al ruim veertig jaar. Als er in die tijd iemand in de tuin zou zijn begraven, zouden wij dat zeker aan dat gazon hebben moeten zien.''

De politie heeft vooralsnog geen aanwijzingen dat er sprake is van een misdrijf, maar sluit dat niet uit. Buurtbewoners zijn ervan overtuigd dat er géén misdrijf in het spel is: ze wijzen op de ,,keurige rij'' waarin de geraamtes liggen en op hun ,,eerbiedig gevouwen armen''. Ze herinneren zich dat ,,heel vroeger'' op de plek van de tuin een pad liep dat naar het verderop gelegen voormalig klooster voerde. Misschien zijn de skeletten van broeders die al eeuwen dood zijn, opperen ze.

De vondst van het `massagraf' in Maastricht doet denken aan een soortgelijke ontdekking, drie jaar geleden op Vlieland. In de duinen bij camping Stortemelk vond een jongetje een verzameling botresten: zestien skeletten lagen naast elkaar begraven, met het hoofd naar het westen. Ze waren vermoedelijk afkomstig van drenkelingen wier schip tussen 1750 en 1800 bij het Waddeneiland is vergaan, zo bleek uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Rijswijk, dat meldde dat een oorlogsgraf was uitgesloten.

In het Groningse Veelerveen zijn bij een verbouwing van een woning drie menselijke skeletten gevonden. De geraamtes zijn volgens de politie afkomstig van personen die zeker tientallen jaren geleden zijn overleden. Het is onduidelijk of er sprake is geweest van een misdrijf. Bij de politie heeft zich iemand gemeld die zegt dat tijdens de oorlog in het huis een joods gezin met drie kinderen woonde.