SABMiller doet vijandig bod op Harbin

Het Zuid-Afrikaanse SABMiller, de op een na grootste bierbrouwer ter wereld, heeft vandaag een vijandig bod gedaan op de Chinese brouwer Harbin.

SABMiller riskeert daarmee een overnamegevecht met het Amerikaanse Anheuser-Busch, de grootste brouwer ter wereld. Het is voor het eerst dat een buitenlandse onderneming een vijandig bod doet op een particuliere Chinese onderneming.

SABMillers bod van 4,3 miljard Hongkong dollar (454 miljoen euro) is een reactie op het voor SABMiller verrassende besluit van afgelopen weekeinde van Anheuser-Busch om een belang van 29 procent in Harbin te nemen. Daardoor werd het belang van SABMiller van 29,4 procent in Harbin zijn strategische betekenis ontnomen: SABMiller wil namelijk Harbin Brewery Group fuseren met China Resources Breweries, de op een na grootste brouwer van China. SABMiller heeft hierin een belang van 49 procent. China Resources Breweries steunt het bod op Harbin, liet SABMiller vanmorgen in een verklaring weten.

Waarnemers verwachten dat tussen de grootste twee brouwers ter wereld nu een overnamegevecht zal uitbreken met als inzet de Chinese biermarkt, in absolute omvang inmiddels de grootste ter wereld en een van de weinige biermarkten die nog spectaculair groeien.

SABMiller biedt 4,30 Hongkong dollar voor één aandeel Harbin, wat neerkomt op een premie van 33,3 procent als de aandelenkoers van vorige week vrijdag als uitgangspunt wordt genomen. Dat was de laatste dag voordat de beurshandel in het aandeel Harbin werd opgeschort. Harbin staat genoteerd aan de beurs van Hongkong. Het bod geldt alleen als SABMiller alle aandelen van Harbin in handen krijgt.

De Zuid-Afrikaanse brouwer zit sinds 1994 in China en is via zijn joint venture met China Resources Breweries actief in dertig brouwerijen in negen Chinese provincies, met name in het noordoosten van China. Het zegt over zichzelf een van de weinige winstgevende buitenlandse brouwers in China te zijn.

De koers van Harbin steeg vandaag in Hongkong met 45 procent tot 4,675 Hongkong dollar nadat de beurshandel in het fonds was hervat.