Quattrone zondebok voor zijn beroepsgroep

Het is lastig met zekerheid te achterhalen waaraan Frank Quattrone zich het meest schuldig heeft gemaakt het uitoefenen van het beroep van zakenbankier tijdens de speculatiemanie op de beurs van Wall Street of het dwarsbomen van een justitieel onderzoek. Op grond van het bewijsmateriaal dat werd overlegd aan de jury in New York die hem op drie punten van de laatstgenoemde aanklacht schuldig verklaarde, zou je makkelijk het gevoel kunnen krijgen dat de vroegere technologie-analist van Credit Suisse First Boston (CSFB) op z'n minst ook een deel van de zonden van zijn beroepsgroep moet dragen.

Het belangrijkste bewijsstuk op het proces was immers een doorgestuurd e-mailtje waarin opnieuw werd gewezen op het bedrijfsbeleid om oude documenten te vernietigen. Wie heeft nooit zulke alledaagse interne memo's verstuurd of ontvangen? Toevallig gebeurde dat nu alleen op het moment dat Quattrone te horen kreeg dat hij misschien betrokken zou worden bij een onderzoek naar bepaalde aandelentransacties rond beursgangen van bedrijven.

Het was een meesterzet van de officier van justitie om de activiteiten van een zakenbankier met name de manier waarop de aandelen van bedrijven die een beursnotering kregen werden uitgedeeld aan favoriete klanten uit de doeken te doen aan een publiek met weinig kennis van zaken over Wall Street.

Hierdoor werd blootgelegd hoezeer CSFB en andere banken tijdens de hoogtijdagen van de beurs de marges van de wet opzochten. Ook werd gesuggereerd dat Quattrone in 2000 een man van 120 miljoen dollar een motief had om zijn sporen uit te wissen.

Dat betekende dat, hoewel de rechtszaak niet over de onfrisse, zo niet illegale praktijken van het kunstmatig opkloppen van beursintroducties ging, de juryleden ertoe werden aangezet een oordeel uit te spreken over het beroep van zakenbankier. Kortom: de openbare aanklagers gaven de juryleden de kans een overwinning binnen te halen voor de kleine belegger.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar:

zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.

    • Rob Cox