Oud-minister overleden

Oud-minister De Geus van Defensie is op 75-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie vandaag meegedeeld.

Dr.drs. P.B.R. de Geus was minister voor het CDA in het eerste kabinet Van Agt, in de periode 1980-1981. De Geus was een politicus van christelijk-historischen huize. Hij begon zijn loopbaan in 1946 bij de marine en ging daarna werken voor het ministerie van Defensie, waar hij opklom tot directeur-generaal Economie en Financiën, voordat hij minister werd.

In de tijd dat de discussie over de plaatsing van kruisraketten volop werd gevoerd, was De Geus een fervent tegenstander van eenzijdige stappen tot wapenvermindering.

De Geus promoveerde in 1984 op de Nieuw Guinea-kwestie aan de Rijksuniversiteit Leiden. In 1996 slaagde hij cum laude voor zijn doctoraal geschiedenis aan de universiteit Utrecht. In 1998 publiceerde hij over de Nederlandse defensie in de Koude Oorlog.