Orkesten: nader advies Raad

De Nederlandse orkesten verwachten van staatssecretaris M. van der Laan (Cultuur) dat zij de Raad voor Cultuur om een nader advies over de subsidiering van de orkesten vraagt. De Raad adviseerde onlangs de orkesten de komende vier jaar 4,3 procent minder subsidie te geven en ondertussen een discussie te beginnen over de toekomst van de symfonische muziek in ons land. Volgens de orkesten is er voor hen nauwelijks een toekomst en ,,dreigt een ramp'' omdat de subsidievermindering samen met kostenstijgingen leidt tot een budgetvermindering van zeker tien procent. De Raad prees de huidige kwaliteit van de orkesten, maar die zeggen dat ze die met minder inkomsten niet kunnen volhouden. De orkesten verwijten de Raad geen oog te hebben voor de gevolgen van het advies en roepen de staatssecretaris op het terzijde te leggen.